Društvo

Nove usluge u Ustanovi “Mara”

Kako bi se licima kojima je potrebna pomoć perosnalnih asistenata i ilčnih pratilaca pružala tokom cele godine, ideja je da tu uslugu korisnicima preuzme i krene sa pružanjem Ustanova “Mara”. Iz Grada navode da je ova odluka doneta u cilju uštede novca i sigurnosti u pružanju usluge onima kojima je ova usluga neophodna.

“Znamo da je bilo nezadovoljnih korisnika u toku prethodne godine, a da bi Grad bio siguran da će građanima usluga biti pružana, omogućićemo da Ustanova “Mara” pruža uslugu personalnih asistenata i ličnih pratioca svojim korisnicima”, kazao je danas na sednici Gradskog veća, Miljan Ćirković, v.d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti.

Ćirković kaže da neće biti novih zapošljavanja, a da će se ove nove usluge obavljati u okviru već zaposlenih.

“Ove usluge Grad i sad pruža, međutim realizator ove usluge su agencije koje su dobile na konkursu. Kao i svake godine, Grad će raspisati konkurs za uslugu ličnog pratioca deteta i personalnh asistenta, gde će se korisnici javiti i dobiti tu uslugu. Usluga personalnog asistenta podrazumeva pomoć osobama sa invaliditetom i pomoć pri obavljanju društvenih aktivnosti, dok  lični pratilac deteta podrazumeva isto to samo za maloletna lica”, objašnjava Ćirković.

Grad je ove godine za te namene izdvojio 35 miliona, od čega je 25 miliona namenjeno za personalne asistente i 10 miliona za usluge ličnog pratioca deteta. 42 korisnika korisnika koristi usluge personalnih asistenata, kaže Ćirković, dok za drugu uslugu nije mogao da precizira tačan broj korisnika.

“Ako neko pruža usluge ko nije gradska Ustanova, onda bi morali da spovodimo nabavku i dolazimo u opasnost da ta nabavka padne, pa moramo da je ponavljamo, a za to vreme traje proces izbora”, priča.

Podsetimo, Ustanova “Mara” pripada grupi socijalnih institucija namenjenih za zbrinjavanje i dnevni rad sa decom i omladinom ometenom u razvoju. Osnovana je  1. novembra 1994. godine.

Osnovna delatnost je dnevno zbrinjavanje i rad sa korisnicima uzrasne dobi od 5 do 30 godina.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com