Društvo

Nadležni kažu da nije korketno da Grad finansira ličnu pratanju dece, ukoliko je jedan roditelj bez posla

Konačna rang lista kandidata koji su ostvarili pravo na uslugu ličnog pratioca objavljena je krajem februara, a kriterijum koji je ove godine bio presudan za dobijanje usluge, prema rečima nadležnih bio je da su roditelji samohrani.

Gradonačelnica pojašnjava da nije korektno da roditelji zahtevaju pomoć od Grada, ukoliko je jedan od roditelja bez posla, koji može da vodi svoje dete u školu.

„Bilo je dosta prijava, javljali su se roditelji i pitali zašto nisu njihova deca dobila lične pratioce. Komisija je smatrala, s obzirom na to da smo finansijski povećali tu poziciju u budžetu u odnosu na prošlu godinu, da ukoliko roditelji nisu samohrani, a jedno od njih dvoje je bez posla, da ta osoba ipak može da brine o svom detetu i da ispunjava ulogu ličnog pratioca. Nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta, ako mu jedan od roditelja ne radi“, rekla je Sotirovski.

Ove godine, prema njenim rečima, pristiglo je 77 prijava, a tri su odmah odbačene, jer su deca bila predškolskog uzrasta. Komisija je odlučila da se deci dodeli lična pratnja, gde su u pitanju samohrani roditelji, bez obzira da li roditelj radi ili ne.

Odluka komisije je čvrsta, da ako dete ima oba roditelja, a jedan od njih nije u radnom odnosu, on treba da brine o svom detetu.

Ona navodi da je takođe i veliki problem što neki asistenti nisu licencirani, ali da će to od 1. aprila biti promenjeno, kada će Centar „Mara“ biti licencirani pružaoc usluga.

„Naši lični pratioci su u neku ruku pedagoški asistenti u samim školama, što ne bi smeli da rade. Ono što je najvažnije je da će od 1. aprila „Mara“ biti licencirana kao ustanova, i Grad će pružati tu uslugu preko naše ustanove, tako da će se taj novac, koji Grad opredeljuje, isplaćivati ljudima koji će biti licencirani za razliku od sadašnjih, koji, nažalost, nisu svi licencirani“, završava ona.

Кonkurs za uslugu Lični pratilac deteta je završen, rezultata nema, usluga bi trebalo da počne 1. februara

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com