Društvo

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški i vojni g. Arsenije i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović u prvoj zvaničnoj poseti Hilandaru

Prethodna tri dana Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije, zajedno sa Načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i delegacijom Vojske Srbije, boravio je na Svetoj Gori, u manastiru Hilandar.

Povod posete jeste ktitorska slava ove carske lavre, praznik Svetog kralja Milutina, velikog vladara i zadužbinara, koji je Hilandaru, kao i mnogim crkvama i manastirima u srpskim zemljama, velikodušno pomagao.

Manastirska crkva, koja do danas svedoči o drevnim vremenima i povezuje nas sa blistavim momentima naše istorije, podignuta je kao prva u nizu građevina izgrađenih u vreme velikog kralja Milutina, kao i njegovog čuvenog i velikog saradnika i prijatelja, Arhiepiskopa Danila II.

Foto: FB Pravoslavna Eparhija niška

Prisustvom Njegovog Preosveštenstva i Načelnika Generalštaba, čija je ovo prva zvanična poseta manastiru, uveličana je svečana proslava ktitorske slave.

Na prazničnom bdeniju uoči praznika, kao i Evharistijskim sabranjem na sam dan praznika, načalstvovao je Preosvećeni Vladika, uz sasluženje manastirskog bratstva i vojnog sveštenstva. Na dan praznika Svetog kralja Milutina, obeležava se takođe i Dan verske službe u Vojsci Srbije, u spomen na 12. novembar 1839. godine, kada je donet zakon kojim je regulisana sveštenička služba u tadašnjoj vojsci.

Gostoprimstvo igumana Metodija i bratstva drevnog manastira Hilandara, kao i proslava ovog velikog dana, nastavljeni su na svečanoj slavskoj trpezi, pripremljenoj u spomen velikog ktitora i vladara.

Foto: Pravoslavna Eparhija niška

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com