Društvo

Niški đaci peduzetnici četvrti u Srbiji

Na nacionalnom preduzetničkom takmičenju srednjoškolaca Srbije – “Poslovni izazov” koje je nedavno održano u Beogradu, učenički tim Ekonomske škole iz Niša zauzeo je četvrto mesto. Takmičenje je podrazumevalo nalaženje rešenja na postavljeni izazov koji su pred učesnike postavili ljudi iz biznis sektora. Žiri su činili predstavnici pokrovitelja (banaka, osiguravajućih kuća i drugih kompanija i lokalnih samouprava).

Učenica Ekonomske škole Jelena Panajotović je osvajanjem prvog mesta na regionalnom takmičenju u Leskovcu prošle godine, izborila plasman za nacionalno. Njen zadatak je bio “uticaj modernih tehnologija na stare zanate”. U konkurenciji od 400 takmičara koji su činili 20 timova, Jelena je sa svojim timom izborila visoko 4. mesto.

“Ideja je bila ugradnja mikročipova u sedlima za konje i potkovice, kako bi vlasnik uvek imao informaciju o tome gde se nalazi njegov konj, bez obzira da li je na trci, na polju ili ga neko ukrade iz ergele. Trebalo je spremiti mnogo toga i problem sagledati iz različitih uglova. Ocenjivali su se biznis planovi i način prezentovanja ideje i mi smo dostigli četvrto mesto”, kaže Jelena Panajotović kojoj ovo nije prva nagrada na takmičenjima iz oblasti preduzetništva.

Zahvaljlujući rezultatu postignutom na nacionalnom nivou, Jelena će, kao jedina iz Niša, sa još 10 učenika i četiri profesora, predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju Poslovni izazov zapadnog Balkana koje će biti održano 19. i 20. aprila u Sarajevu.

“Cilj ovakvih takmičenja jeste afirmacija preduzetništva i obrazovanja za preduzetničke veštine srednjoškolaca, Na ovaj način srednjoškolci uče i kako da unaprede svoje kapacitete za samozapošljavanje, kroz direktno pokretanje sopstvenog posla, ili da unaprede znanja i veštine, čime povećavaju i svoje šanse za zapošljavanje kod drugih poslodavaca. S druge strane znači i profesorima, jer u saradnji sa kolegama mentorima stiču dodatne kompetencije i kvalifikacije za profesionalno osposobljavanje”, kaže Vladimir Kuzmanović profesor Ekonomske škole iz Niša.

Ekonomska škola u Nišu ima tradiciju dugu 87 godina i iznedrila je brojna velika imena srpske ekonomije. Školuje 10 odeljenja na smerovima ekonomski tehničar, finansijski tehničar, finansijski administrator i bankarski službenik. Od pre nekoliko godina u školi funkcioniše i Regionalni centar za ekonomsko preduzetništvo te uspesi njenih đaka na polju preduzetništva nisu neočekivani.

Nacionalno takmičenje srednjoškolaca Srbije organizovano je u okviru projekta koji su pokrenuli Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com