Društvo

Niš pije kvalitetnu vodu, ali moramo je čuvati

Da Nišlije piju kvalitetnu vodu, saglasni su učesnici foruma „Kakvu vodu pijemo“, koji je povodom Svetskog dana voda, organizovan u prostodijama Media i reform centra. Ono što je bitno, poruka je foruma, jeste da se ipak mora podići svest građana kako bi održali kvalitet vode na visokom nivou.

„Slogan ove godine jeste „Voda za sve“. Fokus je usmeren ka marginalizovanim grupama, odnosno ka težnji da kvalitetnu vodu za piće imaju svi naši građani i građanke. Poenta ovog skupa je kvalitet vode za piće, ali i kvalitet otpadnih voda i aspekti zaštite vode od zagađivanja. Nema kvalitetne vode za piće bez zaštite“, rekao je prof. dr Dejan Vasović, sa Fakulteta zaštite na radu u Nišu.

On je istakao da sva merenja pokazuju da regione istočne, jugoistočne i južne Srbije karakteriše veoma kvalitetna voda za piće.

„Voda koja se pije u Nišu spada u jednu od najkvalitetnijih u Srbiji. To je uslovljeno, pre svega, prirodnim karakteristikama i izvorištima koji se ovde nalaze. Nešto lošiji kvalitet je u centralnom i zapadnom delu Srbije, a daleko najnekvalitetnija voda je u Vojvodini“, poručio je Vasović.

Što se tiče aspekata zaštite, dodao je Vasović, postoje određeni propusti i građani ne štite dovoljno vodu koju piju.

Sa tvrdnjama prof. dr Dejana Vasovića saglasan je i Dejan Jordanović iz Javno komunalog preduzeća „Naissus“.

„Voda je i zuzetnog kvaliteta. Vodu sa izvorišta dovodimo do naših potrošača u onom kvalitetu u kome je tamo zatičemo, bez ikakvih dodatnih tretmana, samo sa hlorisanjem koje je, praktično, zakonska obaveza“, istakao je Jordanović.

On je predstavio dva načina kako možemo štiti vodu. Jedan je, već postojeći, ozbiljan pristup zaštiti izvorišta.

„Drugi bi bio lični pristup. Svaki pojedinac sopstvenim ponašanjem može da uradi dosta. Od onog da ne opterećuje kanalizaciju, a samim tim i vodotok, raznim otpadom. Samo taj mali korak, ako vako od nas uradi, uradio je dovoljno za ovu fazu“, rekao je Dejan Jordanović.

Kada su izvorišta u pitanju, navodi Jordanović, nema mesta nikakvom kompromisu i nema zagađenja, jer se ona brane kao objetki posebne namene.

„Što se tiče konkretnih slučajeva opterećivanja otpadnih voda i vodotoka tu na žalost možete videti sve. Od zimnice do alkalnih baterija. Eto, to smo mi“, kazao je Jordanović.

Kako bi se očuvale i otpadne vode, Vesna Stanojević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Niš, najavila je izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Projekat se sastoji iz šest komponenti. Biće postavljeno centralno postrojenje na „Ciganskom ključu“ i postrojenje za tretiranje otpadnih voda nastalih pranjem filtera u fabrici za proizvodnju pijaće vode. Sem ove dve tu je i izgradnja glavnih kolektora koji će dovesti vodu do postrojenja, rekonstrukcija postojećeg kolektora i nadogradnja radi povezivanja sistema i izgranja kolektorske mreže u selima da bi se i ona pripojila sistemu postrojenja“, rekla je Vesna Stanojević.

Ona je dodala da se ovaj projekat finansira iz IPA fonda.

„Vrednost je oko 60 miliona evra. IPA finansira od toga 85%, a sporazum o finansiranju bi trebalo potpisati već sledeće nedelje“, dodala je Stanojević.

Svetski dan voda obeležava se 22. marta od 1993. godine na osnovu Rezolucije koju je donela Generalna skupština UN, kako bi se ukazalo na potrebu omogućavanja pristupa svežoj pijaćoj vodi i obezbeđivanja osnovnih sanitarnih uslova za sve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com