Društvo

Niš dobio Bulevar heroja sa Košara, Trg Ljubiše Samardžića i Ulicu Mladih

Bulevar heroja sa Košara, Ulica Mladih, ali i Leoni i Cumbotel, novi su nazivi ulica koje je usvojila Komisija za promenu naziva, delova naseljenih mesta i ulica. Osim ovih ulica Niška Banja je dobila Trg Ljubiše Samardžića, kao počast velikom čoveku koji je deo detinjstva proveo u našem gradu i samoj Banji.

Bulevar heroja sa Košara sada se zove ulica koja spaja dva Bulevara 12. februar i Nikola Tesla, kod Duvaske industrije. Dužina te ulice je jedan kilometar. Ona će biti proširena, imaće četiri trake i postaće Bulevar.

“Na ovaj način odali smo počast herojima sa Košara, koji su dali svoj život za našu zemlju”, kaže za Niške Vesti predsednik Komisije za promenu naziva, delova naseljenih mesta i ulica Bojan Marinković.

On je dodao da je predlog za naziv ove ulice dao na inicijativu jednog od boraca Darka Anđelkovića, ali i zbog čestih pisanja Srpskog Telegrafa, koji je čak i pokrenuo akciju za prikupljanje sredstava za postavljanje spomenika ovim junacima u Beogradu.

“U ovoj ulici nema stanovnika, tako da neće biti problema oko zamene dokumenata. Tražili smo mesto na kojem će ta priča da ima pun efekat i pozitivan odjek”, naglasio je Marinković.

Svoju ulicu dobili su i mladi . Na inicijativu predsednika Kancelarije za mlade  Dušana Ćirića, severni krak ulice Orlovića Pavla sada se zove “Ulica Mladih”.

I fabrike Leoni i Cuntobel dobile su svoje saobraćajnice. Radi se o novoprojektovanim ulicama, kojie su same sastavni deo tih fabrika.

Niška Banja dobila Trg Ljubiše Samardžića

Na inicijativu odbornice Sanje Jefić Branković, a na predlog Gradske opštine Niška Banja centralni Trg u Niškoj Banji, kod okretnice sada se zove Trg Ljubiše Samardžića.

“Na mestu gde smo imenovali Trg, uskoro će biti postavljen i spomenik ovom istaknutom glumcu”, rekao je Marinković.

Ljubiša Samardžić Smoki je rođen 19. novembra 1936 u Skoplju, ali kao bebu ga roditelji dovode u Nišku Banju gde mu je otac radio u obližnjem rudniku u Jelašnici. Završava gimnaziju i na relaciji Niška Banja – Niš živi do momačkih dana kada se seli u Beograd.

Niški Savet za kulturno stvaralaštvo podržao je inicijativu da čuveni glumac Ljubiša Samardžić, koji je deo svog života proveo u Niškoj Banji, dobije i spomenik u ovom mestu, ali kako kaže predsednik Opštine Dejan Jovanović to verovatno neće biti pre 2019. godine.

Nišlije su nakon smrti poznatog glumca, koji je odrastao u Banji kraj Niša, predložili da mu se podigne spomenik, a sa tim predlogom složio se i gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, kojim predsedava arhitekta i humanitarac Hadži Ivan Redi.

Savet je podržao inicijativu za podizanje spomenika uz napomenu da treba GO Niška Banja zatražiti izjašnjenje i ispitati mogućnost podizanja spomenika ovom istaknutom glumcu – navode u Savetu.

Predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović kaže da nisu razmišljali o tome ko će da plati izradu spomenika, ali ističe da je važno da su relevantni ljudi, poput Saveta i Komisije za imenovanje ulica prihvatili inicijativu.

Mi smo izneli našu ideju i mislimo da naš zemljak i počasni građanin Opštine Niška Banja, a Niška Banja ima samo 2 počasna građanina, Ivana Miljkovića i Ljubišu Samardžića, zaslužuje da ima i trg i spomenik i da on može na neki način da bude neki simbol Niške Banje – dodaje Jovanović.

Ipak, nije mogao da precizira koliko će podizanje spomenika da košta, kao ni da li će Opština da izdvoji sav novac za to. Upravo je to drugi korak, kako kaže, te će sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine grada razraditi finansijski plan.

To nije predviđeno u budžetu za ovu godinu, tako da neće verovatno realizacija ići pre 2019. godine – kaže Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com