Društvo

Heroji sa Košara i niški policajci dobiće SVOJE ULICE

Završena je procedura da desetorica Nišlija pripadnika MUP koji su dali živote za našu zemlju 1999. godine dobiju ulice u svom gradu.

To su isti oni ljudi čija su imena na mermernoj ploči na samom ulazu u Policijsku upravu u Nišu, potvrdio je za Niške Vesti Bojan Marinković, predsednik Komisije za promenu imena ulica i naseljeni mesta u Nišu.

“Ja sam u dogovoru sa načelnikom niške policije Ninoslavom Mitićem već sproveo ovu procedure i imenovanje ulica treba da krene uskoro. Ukupno deset niških ulica dobiće nova imena. Mislim da je to najmanje što možemo da učinimo za naše Nišlije koji su svoje živote dali braneći sve nas”, rekao je Marinković za Niške Vesti.

Foto: Bojan Marinkovic, privatna arhiva

Marinković nije tu stao već je pokrenuo još jednu inicijativu i podržao akciju koju je pokrenuo Darko Anđelković, jedan od preživelih boraca sa Košara uz podršku lista Srpski telegraf da se jedna ulica u Nišu nazove po ovim herojima.

“Kao predsednik Komisije za imenovanje ulica imam diskreciono pravo da predlažem nazive novih ulica, ja sam već pokrenuo inicijativu da jedan niški bulevar ili ulica dobije ime “Heroji Košara” jer mislim da ovakvu ulicu mora da ima svaki grad u Srbiji. Dok smo mi spavali mirno u svojim krevetima oni su nas na braniku otadžbine branili i čuvali. Nakon ove ulice, potrudiću se da svoju ulicu dobiju i poginuli oficiri i pripadnici Vojske Srbije”, rekao je Marinković.

Procedura za promenu naziva ulica nije komplikovana i čak mnogima dostupna, dodaje on jer svako od nas može da da svoj predlog i takav dostavi Gradskoj upravi.

Predlog se dostavlja Gradskoj upravi uz biografiju čoveka čije se ime predlaže, nakon čega se predlog šalje Ministarstvu za lokalu samoupravu, gde se radi provera da li takva ulica u gradu već postoji. Nakon pozitivnog mišljenja ministarstva predlog se vraća u Gardsku upravu posle čega ide na glasanje odbornicima u Skupštini grada.

Na pitanje da li očekuje otpor prilikom glasanja odbornika ili građanstva, Marinković kaže.

“Ne, ne očekujem nikakav otpor možda samo prigovore Nišlija jer moraju da menjaju podatke u ličnoj karti. Potpuno sam siguran da će Nišlijama biti drago da neko od njihovih bivših komšija, prijatelja ili kolega ima svoju ulicu”, završava Predsednik Komisije za promenu imena ulica i naseljeni mesta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com