Kultura

Nikita Milivojević: Rado dolazim u Niš kad god se ukaže prilika

Šekspirov komad “Perikle” koji je na svoj autentičan način oživeo reditelj Nikita Milivojević, salu Narodnog pozorišta u Nišu popunio je do poslednjeg mesta. Zajedno sa glumačkim anasamblom doputovao je i sam reditelj koji, kako kaže, voli da dođe u Niš kad god se njegove predstave tu igraju. 

Bajkovita predstava koju su izneli fantastični glumci Šabačkog pozorišta je kroz priču i zvuke likovima dala život, a čitav komad predstavljao je veliki izazov ovom reditelju.

U ovom komadu postoji nestvarna stvarnost koja mi se jako dopala i ti poslednji Šekspirovi komadi su mi sve draži i draži u toj svojoj fantazmagoriji i nesavrsenosti, i to mi se dopalo. Napravili smo predstavu u kojoj je sve moguce, gde su stvari na jedan cudan nacin i iz cudne perspektive prikazane“, navodi Milivojević.

Za ovo Šekspirovo delo viđeno iz ugla poznatog reditelja u Nišu se tražila karta više. Nišlije, kako su i ranije tvrdili u Niškom kulturnom centru, umeju da prepoznaju kvalitet, i uživaju kada ovaj reditelj na sceni oživi ovakve klasike.

Foto: Šekspir festival

U Periklu se stvari desavaju toliko brzo kao neka fantazija koju je tesko razumeti. Inače spada u red poprilično nadrealnih Šekspirovih komada. Meni se ucinilo da ta fantazija odgovara poprilicno stvarnosti koju mi zivimo. Da su stvari toliko nekada neverpvatne da se pitate da li je to sve moguće“, objašnjava reditelj.

Na pitanje hoće li niška publika uskoro ponovo imati prilike da vidi komade u njegovoj režiji, Milivojević odgovara da hoće, i da će to biti prijatno iznemađenje za sve ljubitelje niškog pozorišta.

Foto: Šabačko pozorište

Nikitine predstave su u Nišu igrane više puta, i svaka od njih dobijala je odlične reakcije publike. On navodi da je sa svakom predstavom, iako nije morao, i on sam bio u Nišu, i da ne propušta priliku da poseti ovaj grad ali i uživa u njegovim čarima.

“Kafane s dušom i odlična vina”, po kojima je Niš i inače poznat, ostavili su sjajan utisak na ovog reditelja, tvrdi on, što u kombinaciji sa ovdašnjom publikom daje objašnjenje zašto je Niš nezaobilazan na “pozorišnoj karti” Milivojevića.

Velika je sreca za reditelja kada moze da putuje i upoznaje razlicite ljude i sredine.”, zaključuje on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com