Društvo

Neodgovornost i nebriga pobedile kulturu

Nekoliko česama u Nišu ovog leta nije u funkciji. Neke zbog krupnijih kvarova, neke zbog nešto manjih kvarova, dok neke, izgleda, ne rade zbog ljudi. Onih bahatih.

Spomen česma Sveta Trojica na Trgu Patrijarha Pavla jedna je od onih sa koje se vode nećemo napiti skoro. Gotovo svakodnevno zatrpana je smećem i izlepljena nalepnicama, vode nema, tragovi kamenca više nego vidljivi, a staza od bele rizle uništena.

Razlog zašto česma ne radi je upravo začepljenje odvoda smećem, što stvara česte kvarove na mreži. Iz tog razloga JKP „Naisus“ je ovu i još nekoliko česama na području GO Medijana isključio sa vodovodne mreže.

Takvo stanje i odnos prema ovom spomeniku ne dolikuje progresivnom i civilizovanom Nišu i veoma je loša poruka prema ljudima koji neguju kulturu, poštuju tradiciju i stvaraju istoriju grada za neka buduća pokolenja. Spomen česma je autorski rad arhitekte Hadži Ivana Redija, a podignuta je 2013. godine povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, u okviru projekta “17 česama za 17 vekova hrišćanstva”.

Divimo se Monmartru, Jelisejskim poljima u Parizu, Karlovom mostu u Pragu, Julijinom balkonu u Veroni, fontanama i česmama širom sveta. I sve nam je lepše od onoga što imamo u “svom dvorištu”. Možda i jeste, ali to ne znači da svoje ne treba da čuvamo.

Za razliku od čuvenog balkona u Veroni, koji posećuju milioni turista, a od pre osam godina i iznajmljuje za venčanje i plaća papreno, voda na gradskim česmama u Nišu je besplatna za sve građane. Podigli su ih neki dobri ljudi želeći da svom gradu pruže dar od srca i ostave trag za neke buduće generacije. Oni su hteli samo dobro.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com