Društvo

Nastavljena gradnja parkinga pored škole “Sveti Sava”

Na prostoru pored Osnovne škole “Sveti Sava” u Nišu danas je nastavljena gradnja parkinga sa 200 parking mesta, uprkos tome što su učenici i roditelji te škole u dva navrata protestovali i pokrenuli peticiju protiv izgradnje parkinga.

Roditelji zahtevaju da na tom mestu bude izgradjen park sa biciklističkim poligonom i upozoravaju da će izduvni gasovi i buka 200 automobila ozbiljno narušavati zdravlje stanovnika tog dela grada, posebno učenika škole “Sveti Sava”. Majka jednog od učenika, arhitekta Maja Randjelović rekla je danas da su radovi nastavljeni protivzakonito, bez postavljanja table koja je obavezna na svakom gradilištu, a na kojoj su sve važne informacije o gradilištu.

“Radovi su nastavljeni bez prethodnog obezbedjivanja gradilišta. Nema zaštitne ograde, nastavnici su danas za vreme velikog odmora morali da sklanjaju decu iz školskog dvorišta jer su gradjevinske mašine podigle veliku prašinu”, istakla je Randjelović.

Ona je kazala da su se roditelji obratili za pomoć komunalnoj policiji, koja se oglasila nenadležnom, a kao nenadležna izjasnila se i policija.

“Inspekcije bi trebalo da obavesti škola jer je gradnja parkinga u suprotnosti sa Pravilnikom o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine u kome se kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja. Medjutim, kako se škola ogradila od ovog problema, mi ćemo da obavestimo sve inspekcije”, naglasila je Randjelović.

Prema njenim rečima, roditelji su se za pomoć obratili Ministarstvu prosvete, ali odgovor još nije stigao. Ona je kazala da su roditelji spremni da ponovo protestuju kako bi zaustavili mašine i stali na put izgradnji parkinga. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ranije je izjavila da se urbanističkim planovima na tom prostoru planira izgradnja parkinga i da će parking biti izgrađen, s tim što će biti humanitarnog karaktera i novac od parkiranja uplaćivaće se za lečenje teško bolesne dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Malopre sam prošla pored škole,oni kamioni podigli takvu prašinu da je to strašno….peticije, protesti,apeli i ništa,gradska vlast tera po svome,sve za “zdravlje,bezbednost i sigurnost naše dece”!😡

  2. Ovom narodu nikad ne možeš da ugodiš i uvek nešto kontra hoće. Isto se bunili i kod Niš-ekspresa što bila ona prašuma i zmijarnik a sada prave park i svi sada ćute. Ajde bre zlobnici, manite se tuđih poslova, gledajte nešto da radite a ne samo da kukate kako nemate para!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com