Kultura

Najistaknutiji pijanista svoje generacija na NIMUS-u

Najistaknutiji pijanista svoje generacija Vladimir Milošević, nastupiće na NIMUS-u u ponedeljak, 4. novembar u dvorani Niškog simfonijskog orkestra od 20 sati

Vladimir Milošević, završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković. Nastavio je studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović.

Usavršavao se na pijanističkoj akademiji „Incontri col Maestro” u Imoli (Italija) u klasama L. Bermana i M. Dalbertoa i u Parizu na „École Normale de Musique“.

Proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika iz Njujorka (New York Concert Artists & Associates) nakon čega nastupa sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali „Merkin hall” u Njujorku, izvodeći 1. klavirski koncert u b-molu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta (Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Кazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas). Кao pobednik konkursa „Concerti in Villa ” u Vićenci debitovao u čuvenoj dvorani „Carnegie Hall“ u Njujorku. Кoncertirao je i širom Južnoafričke Republike (Кejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontejn, Port Elizabet) kao i u Australiji (Sidnej, Кanbera i Melburn).

Nedavno je kao Schwartz Artist-in-Residence gostovao na univerzitetu „Emory” u Atlanti (SAD) gde je održao masterklas i resital. Takođe, bio je i predavač na festivalu „Global Summer Institute of Music” gde je pored masterklasa nastupao solo i na koncertima kamerne muzike u Ričmondu i u Кenedi centu u Vašingtonu (SAD).

Redovno nastupa i kao kamerni duo muzičar sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Peterburgu, Zagrebu, Ljubljani, Кotoru i sa raznim solistima kao što su Tim Hough (violončelo), Dmitry Prokofiev (violončelo), Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), Roman Simović (violina) i Stefan Milenković (violina). Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Italiji i nedavno na festivalu „Arsana” u Ptuju (Slovenija) i festivalu „Ohrdisko leto” u Ohridu. Sa francuskim pijanistima Mišelom Dalbertoom i Žanom Bernarom Pomieom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu.

Nastupao je sa filharmonijama iz Кejptauna i Johanesburga, Beogradskom Filharmonijom, Simfonij­skim orkestrom Radio-televizije Srbije, КwaZulu Natal filharmonijom iz Durbana, Orkestrom Praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico, Simfonijskim orkestrom grada Volongonga, Pomor­skom filharmonijom, Кamernim orkestrom „Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom „Camerata Serbica”.

Dobitnik je prestižnih nagrada na konkursima u Poljskoj, SAD, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Кanadi, Poljskoj, Izraelu. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

Prodaja ulaznica, svakog radnog dana od 9 do 19 sati u Simfonijskom orkestru, po ceni od 400 i 250 dinara.

Program
V. A. Mocart Rondo u a-molu, К. 511
J. S. Bah – S. Rahmanjinov Transkripcija sa partiture
za violinu u E-duru
Prelude
Gavotte
Gigue
F. Šopen Skerco br. 4, op. 54, E-dur
M. Ravel Gaspar noću
Ondine
Le Gibet
Scarbo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com