Kultura

Virtuoz na violini Stefan Milenković sviraće Nišlijama pod vedrim nebom

Jedan od najtraženijih solista na violini Stefan Milenković, nastupiće u Nišu, na Letnjoj pozornici, u petak 23. juna od 19 časova, povodom velikiog jubileja, 70 godina Simfonijskog orkestra. Prema najavama dirigent će biti Dejan Savić.

Najistaknutiji violinista svoje generacije, Stefan Milenković nastupao je u većini svetski poznatim salama i sa orkestrima svetskog renomea.
Svoju karijeru započeo je u ranom detinjstvu. Sa 10 godina svirao je na Božićnom koncertu u Vašingtonu za tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana (Ronald Reagan). Milenković osvaja nagrade na mnogobrojnim i prestižnim violinskim takmičenjima.

Dejan Savić je glavni dirigent Beogradske opere i baleta od 1993. a direktor Opere i baleta od 2001. –2004. godine. U isto vreme je muzički rukovodilac Кamernog orkestra PRO CLASSICA, kao i renomiranog Mešovitog hora Braća Baruh, osnovanog 1879. godine.

Od 1989. do 1992. bio je umetnički direktor Niškog simfonijskog orkestra, a od 1993. do 1995. godine umetnički rukovodilac Кamernog ansambla PRO MUSICA, najstarijeg u Jugoslaviji. Od 2005.–2007. godine, Dejan Savić je, kao prvi i do sada jedini muzički umetnik u 140 godina dugoj istoriji ove ustanove, bio Upravnik Narodnog pozorišta, da bi se 2007. godine vratio na mesto direktora Opere.

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfornijskog orkestra od 08 do 20 časova po ceni od 500 dinara.

Na programu su dela Đuzepa Verdija Moć sudbine, zatim P. de Sarasate Karmen fantazija za violinu i orkestar, Mađarska igra br. 1 i br. 5 Bramsa, Ciganske melodije Sarasate, Dvoržakove Slovenke Igre br. 8 op. 46 i br. 2 op 72, Introdukcija i Rondo kapričiozo Sen-Sansa, i Vltava B. Smetana.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Džaba. Neće moći da se čuje od silikonizovane “srpske majke”. To je nivo društvene strukture u Nišu danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com