Hronika

Na niškoj ortopediji 94 pacijenta zbog padova na ledu

Od petka do nedelje zahvaljujući ovom nevremenu bilo je  94 pregleda u Urgentnom centru Kliničkog centra Niš, od toga je juče bilo 47 pregleda. U odnosu na prethodne dane broj pregleda pacijenata sa povredama ručnog ili skočnog zgloba i povredom potkolenice, je dupliran, kaže profesor dr Ivan Micić, ortoped, rukovodilac Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Niš.

 

Foto: V. P.

“Za vikend je primljeno 15 pacijenata sa prelomima od kojih je  9 operisano u Urgentnom centru. Zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva zdravlja i uprave KC Niš, Klinika za ortopediju raspolaže materijalom za zbrinjavanje preloma tako da su svi pacijneti zbrinuti, a oni koji nisu biće operisani već sutra. Na operaciju se najduže čeka jedan, do dva dana nakon preloma ekstremiteta”, kaže profesor dr Ivan Micić.

Prema njegovim rečima uglavnom se radi o pacijentima srednje životni dobi.

“To su naši sugrađani koji su izlazili radi obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti. Među pacijentima je i određeni procenat starijih osoba  koje su, takođe, iz nekog razloga bile prinuđene da napuste svoje domove po lošem vremenu”, dodaje dr Ivan Micić.

Pacijenti su dolazili najčešće sa prelomima skočnih zglobova potkolenice, kod pacijenata starije životne dobi, ali je bilo i preloma butne kosti. Oni će svi biti već danas i sutra operisani.

“Zamolio bih naše sugrađane da izlaze napolje samo zbog prekih potreba. Preporučujem i da hodaju, kako mi kažemo, raširenih nogu i nikako da ne drže ruke u džepovima. Ako se dogodi i da padnu imaće tako mogućnost da pad ublaže dočekavši se ne ruke. Ukoliko su ruke u džepovima praktično se pada na  kuk i dolazi do njegovog preloma što je mnogo ozbiljnija povreda od preloma ruke”, poručuje dr Ivan Micić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com