Ekonomija

MOŽE I DRUGAČIJE: GREEN HILL, apartmansko i stambeno naselje u Sokobanji

Nagla urbanizacija turističkih mesta Srbije u kojima uobičajeno tražimo sadržaje koji će nam omogućiti da, u zelenilu, na čistom vazduhu i u vodi koji nude zdravlje, pored rečnih tokova i jezera i u blizini prirodnih lepota do kojih možemo stići i laganom šetnjom, zabrinula je mnoge, a najpre ljubitelje domaćeg turizma.

Taman su i ovde vikend ili odmori od tri-četiri dana počeli da bivaju popularni (da ne kažem, sledimo svetske trendove koji podrazumevaju češće i kraće odmore kao „odbranu“ od stresne svakodnevice) i sve veći broj platežnih građana opredeljuje se da raspoloživa sredstva uloži u apartman ili stan u nekom turističkom mestu, a ona počinju da bivaju prenatrpana stambenim objektima svih vrsta i svakojakih stilova.

Green Hill, apartmansko naselje zatvorenog tipa, koje niče u Sokobanji, u Naselju Podine, jedno je od onih gradilišta u Srbiji koje pokazuje da se može i drugačije.

Smešteno je na samom ulazu u Banju, u neposrednom komšiluku Akva parka, sportskih terena i nedavno sagrađenog velikog dečjeg igrališta, nedaleko od Letnje pozornice i nadaleko čuvenog parka Borići, u kojem lek za svoje disajne puteve nalaze i mladi i stari iz svih krajeva zemlje, a najviše Vojvođani.

Za jedno pola sata lagane šetnje kroz predivnu prirodu iz njega se može stići do fascinantnog vodopada Ripaljka, a za duplo manje vremena, šetnjom u divnom ambijentu, pored prelepih vila i kuća, stiže se do centralne zone Banje – mermernog šetališta, koje je u sezoni prepuno ljudi i na kojem se često održavaju turističke manifestacije (za one kojima usfale gužva, žagor, urbano zelenilo, kafići, restorani, priručne tezge sa šećernom vunom, kuvanim kukuruzom, kokicama i ostalim nezaobilaznim drangulijama).

Ljubiteljima šetnje i pešačenja nisu daleko ni Lepterija, Sokograd, plaže na Moravici, kao i brojna druga izletišta do kojih se može doći peške čak i ako ste u godinama, motorizovanima su dostupni i Rtanj, energetsko izvorište Teslini krugovi na njemu, Bovansko jezero, svetski poznata Vrmdža, izvorište Moravice…

I što je vrlo bitno: u Sokobanji nema ni jednog jedinog zagađivača vode i vazduha. Kada bude završeno, Naselje Green Hill imaće pet vila sa ukupno 107 stambenih jedinica. Vile nose nazive planina kojima je Naselje okruženo i na koje se pruža divan pogled: Rtanj i Slemen, koje su završene, Devica, čija je izgradnja u toku, i Ozren i Bukovik, čija gradnja predstoji.

Sa ovih planina stiže svežina koja doprinosi da u Podinama nije nepodnošljivo sparno ni tokom najvrelijih dana.

A u tome je i tajna naziva vazdušna banja, koji se neizostavno vezuje za Sokobanju: kažu da su njena i voda Niške Banje iste po termomineralnom sastavu, ali da je upravo zbog ukrštanja velikog broja vazdušnih struja (upućeni tvrde da ih je čak 22), razvoj Sokobanje usmeravan upravo ka privlačenju pacijenata koji imaju disajne i respiratorne probleme, dok su ka Niškoj Banji usmeravani reumatičari i srčani bolesnici, kojima je naravno i sokobanjska voda od koristi.

Svaki apartman i stan u Green Hillu ima obezbeđeno parking mesto, ulaz u Naselje kolima biće omogućen samo korisnicima, a osim parkovskog prostora i zelenila, u Naselju će biti postavljene i sprave u vidu mini dečjeg igrališta, i pored toga što se bukvalno preko puta nalazi, takođe ograđeno, veliko igralište za decu.

Ono što je posebno značajno za vlasnike i buduće goste ovog naselja – podrazumeva se da veliki broj vlasnika namerava i da se bavi izdavanjem svojih apartmana, jesu portirnice koje olakšavaju komunikaciju sa gostima i perionice veša, bez kojih je mnogim gostima danas nezamisliv boravak u turističkom mestu.

Nije nevažna ni činjenica da ovo naselje neće imati problema sa vodosnabdevanjem, koje zna da bude problem mnogih ovdašnjih naselja tokom letnjih žega. Građeni po savremenim principima energetske efikasnosti, apartmani u Green Hillu odišu kvalitetom i luksuzom, koji vas dočeka već na samom ulazu u svaku zgradu. Sve je podređeno tome da se oni koji borave u ovom prostoru osećaju udobno i sigurno, da blagodeti vazdušne banje koriste maksimalno, a nabrojane prirodne lepote Sokobanje samo su dodatni i podrazumevajući bonus, po principu postojanja mogućnosti izbora za sve: kako za one kojima je dovoljan odgovarajući ambijent iz kojeg se ne bi mnogo i dugo udaljavali, tako i za one koji vole da im je nadohvat ruke i voda i plaža i šuma i vodopad i jezero i planina, i bazen i teniski teren…

U svakom slučaju, Green Hill je projekat koji pokazuje da se stambena izgradnja u turističkom mestu može realizovati i bez narušavanja prirodnog sklada i ambijenta, a ipak se korisnicima omogućuje sva potrebna udobnost i korišćenje svih onih sadržaja zbog kojih i odlazimo na vikende i odmore.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Sve je odlično, osim što EPS nema više tehničke mogućsti da priključi nove zgrade i kuće u Sokobanji, čak i onima koji su sve platili. Biće sve rešeno kad se napravi novo postrojenje kod Aleksinca čija izgradnja još nije počela, a za koju će biti potrebno (po projektu) 3 godine. Savetujem sve da paze šta kupuju u Sokobanji.

  2. Istina je to što kažete, u budućnosti će biti problema za nove objekte koji sada kreću sa izgradnjom. No, po rečima investitora, u ovom naselju taj problem ne postoji: trafo stanica za svih pet zgrada priključena je na distributivni sistem EPS-a. Dakle, priključak na distributivnu mrežu su već dobili, ugradili su trafo stanicu i tako na vreme rešili pitanje struje za sve objekte.

  3. Sta je ovde drugacije. Prozor u prozor. Narusena vizura naselja sa kucama ovim bezlicnim zgradurinama. SVE JE ISTO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com