Društvo

Ministarka dodelila ključeve stanarima „socijalnih stanova“

Građani Niša sa najnižim primanjima, ali i oni koji su izgubili kuće u klizištu u Mramoru, od danas će moći da se usele u stanove namenjene socijalnom stanovanju u ulici Majakovskog u niškom naselju Duvanište. Ključeve od 33 stana budućim domaćinima su podelili potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Nišlija Nebojša Stamenković, kao podstanar živi već 10 godina, nakon što je dom izgubio usled aktiviranja klizišta. Zadovoljan što je će napokon dobiti „krov nad glavom“, ali ga brine što njegovi potomci nemaju pravo da naslede stan.

„Grad više neće da plaća kiriju za nas kao do sada, ali naši naslednici nemaju pravo na dalje življenje u ovim stanovima. Država još nije proglasila elementarnu nepogodu na prostoru Mramor- Krušce, a to je neophodno da bi dobili u vlasništvo ove stanove“, kaže Stamenković.

Zorana Mihajlović istakla je prilikom dodele ključeva da je ovo jedan od boljih projekata Ministarstva, Vlade Srbije i grada Niša koji su učestvovali u finansiranju izgradnje ovih stanova.

„Dobro je da od danas imate krov nad glavom, jer to jeste najvažnije da bi mogli da živite kao sav normalan svet i kako bi vaša deca mogla dalje da se razvijaju i uče školu. Drago mi je što se ovi stanovi ne grade samo u Nišu već i u još nekoliko gradova, od Kikinde, Stare Pazove, Pančeva, Zrenjanina, Kraljeva, Čačka pa do Niša“, rekla je Mihajlovićeva prilikom dodele ključeva.

Ona je objasnila da stanovi u koje će se useliti, nisu manje vredni po strukturi od bilo kojih drugih koji se grade u Nišu.

„Ovo su stanovi koji ispunjavaju sve standarde, od energetske efikasnosti pa do svih onih standarda u građevinarstvu koji su neophodni da bi jedan stan izašao i bio kao takav potpuno upotrebljiv. Naravno svi stanovi imaju neophodnu dokumentaciju i upotrebnu dozvolu“, rekla je Mihajlovićeva.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da je od ukupno 70 „socijalnih stanova“ u Ulici Majakovskog u Duvaništu, na prodaju je 37 stanova, dok je 18 dato u zakup, a 15 dodeljeno porodicama koje su izgubile kuće u klizištu u Mramoru.

„Verujemo da će pitanje porodica koje su izgubile kuće u klizištima biti rešeno i konačno u sledećoj godini donošenjem odluke o proglašenju vanrednog stanja na prostoru klizišta na Mramoru. Zahvaljujuću podršci Vlade Srbije i Ministarstva. Ovaj projekat od ukupno 70 stanova koji je godinama čekao na svoj završetak, zahvaljujući zajedničkom radu i podršci, dočekao je ovaj dan na zadovoljstvo ovih ljudi koji će od danas imati krov nad glavom“, rekao je Bulatović.

Nišlijama koji u svom vlasništvu nisu imali nekretnina za stanovanje, ovi stanovi prodati su po ceni od 697,40 evra sa PDV-om, dok mesečni najam socijalno ugroženima iznosti 1,20 evra po kvadratu, objašnjava direktor Gradske stambene agencije (GSA) Vladimir Stojanović.

Na prodaju su dvosobni, dvoiposobni i trosobni stanovi površine od 52 do 77 kvadrata, dok se u zakup daju i jednoiposobni stanovi površine od 40 do, takođe, 77 kvadrata.
Za njuhovu izgradnju, grad Niš je izdvojio 156 miliona , dok država 46 miliona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com