DruštvoEkonomija

Mihajlović u Nišu: Restrikcija neće biti, apel gradovima da se priključe merama štednje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović posetila je danas distributivni dispečerski centar u Nišu i razgovarala sa gradonačelnicom o merama štednje na nacionalnom nivou. Niš je među prvim gradovima koji je sledio zaključak Vlade o štednji električne energije pogasivši dekorativnu rasvetu na zgradama gradskih organa i ustanova u kojima se pripremaju planovi štednje struje.

“Ono što Niš čini kako bismo pomogli Srbiji da obezbedi energetsku stabilnost u narednim mesecima je, između ostalog i to što smo kao Grad nekih pola sata pogasili rasvetu kako bi zaštitili energetski sistem. Dali smo nalog svim našim Javnim preduzećima i ustanovama da se dekorativna svetla ugase, te smo te večeri bili jako dobar primer za celu Srbiju”, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Sotirovski je istakla da je Grad u pregovorima sa vlasnicima bilborda kako bi uvideli na koji način isti mogu da budu ugašeni tokom noći, a da EPS razmatra mogućnost da pojedina sela naizmenično budu isključivana sa javne rasveta kako bi se i na taj način napravila štednja.

“Mi ćemo sve mere koje država budu donosila pratiti, a mišljenja smo da preko Privrednog ekonomskog saveta treba razgovarati sa privrednicima da svoje svetleće reklame ugase kako bi spremniji dočekali zimu”, ističe gradonačelnica.

Dodaje da je u poslednjih nekoliko meseci zamenjeno oko 65 odsto rasvete i da je u junu ove godine ušteda u odnosu na isti mesec prošle godine oko 100.000 kilovat-sati.

Sotirovski ističe da je sa policijom razgovarala o tome kako na bezbedan način isključiti ulično osvetljenje u pojedinim ulicama i selima, ako ne do 6 ujutru, makar na 2-3 sata, a postoji i verovatnoća da zbog mera štednje Niš bude i bez novogodišnje rasvete.

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uputila je apel opštinama i gradovima da se priključe merama štednje kako bi na taj način pomogli čitavoj državi.

Ona je istakla da restrikcije struje neće biti, ali da moraju svi da štede struju, a lokalne samouprave i javna preduzeća moraju do 15. septembra da predaju planove uštede energije, nakon čega će Vlada Srbije odlučiti da li će trenutne preporuke za štednju postati obavezujuće.

“Nije sporno da one budu na Vladi, mislim da je mnogo važnije da kao društvo shvatimo koliko je to važno za našu zemlju. Svaki milion evra koliko budemo uštedeli na taj način pomoći će nam da možda ne sklanjamo iz budžeta neke druge projekte i da možemo da ih realizujemo, a da ne dajemo na uvoz električne energije. Zima još NIJEnastupila, a EPS već uvozi električnu energiju i zato je važno je da je svi troše racionalno”, završava Mihajlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ja sam obezbedio ogrev,staru rasvetu zamenio xenon light led rasvetom malo li je,ustedecu dosta struje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com