Društvo

Međunarodni dan volontera

Koliko ste puta učinili nešto za druge ne očekujući ništa za uzvrat? Jednostavno iz želje da nekome pomognete. Upravo ste toliko puta iskusili šta volonterizam predstavlja, ni ne razmišljajući o pruženoj pomoći kao o volontiranju.

U maju 2014. godine, skoro trećinu opština u Srbiji zadesila je velika elementarna nepogoda, poplava. Mnogi građani pojedinačno nisu mogli da spasu svoja imanja, stoku, građevine, sebe…

Reagovala je država. Nije ni ona mogla sama sa svojim službama, već su u pomoć pozvali i volontere. Samo iz Niša je tih dana volontiralo 500 Nišlija.

volonteri

Danas u svetu u organizacijama Crvenog krsta volontira 17 miliona ljudi, od toga je 53% žena, a mladi čine 50% od ukupnog broja volontera.

Za početak volontiranja neophodna je pre svega dobra volja, ona je snaga koja pokreće iskustvo kao i želja da se na dobro usmeren i efikasan način pruži različita vrsta podrške i pomoći koja će dati najbolje efekte za korisnika.

1985. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. decembar Međunarodnim danom volontera.
Kao podsećanje na dan kada stvoren program UN za volontere, sa težnjom da se podigne svest o neprocenjivom uticaju koji njihove aktivnosti imaju na zajednicu, kao i prepozna značaj posvećenosti i predanosti volontera istim, ovaj datum simbolično se obeležava u zemljama širom sveta.
volonteri-2
Crveni krst Srbije obeležava Međunarodni dan volontera

Kroz svoju dugu istoriju Crveni krst Srbije je bio i ostao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji. Negujući humanost, nepristrasnost, neutralonost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost Crveni krst privukao je veliki broj volontera različitih generacija koji predstavljaju nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju.

Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 60.000 volontera. Od tog broja 60 % čine mlađi do 30 godiina, 20% su stariji volonteri, a 20% volontera je srednjih godina.

volonteri-daju-krvGlobalni aplauz – pružite volonteru ruku  

Volonterski rad u okviru Crvenog krsta predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice, bez materijalne nadoknade.

Volonter može bez ograničenja da bude svako – volonteri su osobe poput nas samih, to su osobe koje dobrovoljno pružaju direktnu neplaćenu uslugu jednoj ili više osoba.

Uključivanje volontera svih generacija doprinosi jačanju kohezije zajednice i društva, omogućava nam da izgradimo socijalnu inkluziju i da smanjimo predrasude, stereotipe i diskriminaciju.

Volonteri Crvenog krsta Srbije usmereni na pomoć najugroženijem stanovništvu za njih ljudsko dostojanstvo predstavlja cilj.

U nesrećama, krizama i vanrednim situacijama volonteri Crvenog krsta spremni da pomognu u snegu zavejanom području, u poplavljenom području, vraćaju sigurnost i poverenje.

Volontiranje je univerzalno, javlja se u svim kulturama i zemljama i ne zavisi od ekonomskog statusa.

Volonterizam i volonterski rad predstavljaju jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude.

Volontiranje u praksi razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, menja svest i stavove građana i doprinosi poboljšavanju kvaliteta života u zajednici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com