Društvo

Niš nikada nije ostao bez krvi: Heroine višestrukih davanja – Snežana i Marija

Građani Niša koji su krv dali 35 i više puta, 50 ili 70 puta nagrađeni su danas u Crvenom krstu Niš plaketama, a plakete su dobili i učenici osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na konkursu „Krv život znači“.

Građani Niša koji su krv dali 35 i više puta, 50 ili 70 puta nagrađeni su danas u Crvenom krstu Niš plaketama, a plakete su dobili i učenici osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na konkursu „Krv život znači“.

Priznanja su uručena povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš, rekao je da građani imaju sreću da zdravstvene ustanove u tom gradu nisu nikada ostale bez rezervi krvi i da se u Nišu nikada nije nije uključio „crveni alarm“ za dobrovoljno davanje krvi.

Foto: Niške Vesti/B. Lj.

„Veliko hvala našim sugrađanima što ne dozvoljavaju da do toga dođe. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun tradicionalno u Crvenom krstu Niš i širom Srbije služi da odamo priznanje i kažemo jedno veliko hvala višestrukim davaocima. Ovo je i prilika da skrenemo pažnju koliko je važno prikupiti dovoljno jedinica bezbedne krvi, koliko je važno da krv čeka pacijenta, a ne da bude obrnuto i koliko je važno da svi zajedno radimo na promociji davalaštva“, izjavila je Stojanović.

Ona je dodala da Crveni krst Niš tokom čitave godine radi promocije i motiviše građane da postanu dobrovoljni davaoci krvi. Među višestrukim davaocima krvi koji su danas dobili plakete su i Nišlijke Snežana Milikić (60) i Marija Cvetković (50).

One su krv dale po 38 puta. Marija Cvetković kazala je za naš portal rekla je da žali što do sada nije dala krv još koji put i nada se će moći i dalje da bude dobrovoljni davalac.

„Dajem krv jer mi to predstavlja veliko zadovoljstvo. Ukoliko sam barem jedan život spasila to je stvarno za mene izuzetna nagrada. Kao i većina davalaca krenula sam da dajem krv sa 18 godina, u srednjoj školi, a onda posle toga vas jednostavno vuče. Poručila bih svim ljudima koji su zdravi da daju krv, jer to je ujedno i pokazatelj da ste zdravi“, istakla je Cvetković.

Snežana Milikić je rekla da je krv počela da daje u srednjoj školi sa napunjenih 18 godina i biće dobrovoljni davalac sve dok joj zdravlje to dozvoljava.

„Moja krvna grupa je poprilično specifična jer je nulta negativna. Bila sam dete kada je krv bila potrebna jednom članu porodice i videla sam koliko je teško doći do te krvne grupe tako da je to negde bilo usađeno u meni. Smatram da je davanje krvi najmanje što možete da uradite da bi mogli nekome“, istakla je Milikić.

Priznanja na današnjem obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi dobili su, između ostalih i učenica četvrtog razreda Prehrambeno-hemijske Sara Savić i učenik trećeg razreda te škole Dimitrije Trajković za osvojena prva mesta na nacionalnom konkursu „Krv život znači“.

Foto: Niške Vesti/B. Lj.

Sara je pobedila u kategoriji kratkih motivacionih SMS poruka, porukom „Doniraj krv da se nekom umiri bura, a život bude pun lepih avantura“, dok je Dimitrije osvojio prvo mesto vizualom koji prikazuje sat koji otkucava minute i pokazuje koliko je važno da se da krv da bi neko preživeo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com