Društvo

Kada BOJLER može da UBIJE

Tridesetsedmogodišnji B.J. iz sela Mezgraja smrtno je stradao u svom kupatilu tokom tuširanja. Električari kažu obavezno isključujte bojler dok se tuširate.

Slučaj nedavne smrti B.J.(37) iz sela Mezgraja od posledica strujnog udara, nažalost nije usamljen. Budući da je kazan bojlera pod prtiskom i naponom dok se voda greje, najpametnije je da isključite dok se tuširate, kažu električari.

Kada je isključen, struja ne dolazi do grejača i nema bojazni od eksplozije.

Do strujnog udara dolazi i ako je u trenutku kupanja loše uzemljenje.

Neispravni boljeri

Električari kažu da bojler eksplodira kada je neispravan, u isparavnom stanju ima tri vrste zaštite. Tek kada sve tri zaštite otkažu, dolazi do njegovog uništenja i u tom trenutku može biti smrtno opasan po ukućane.

Kada je neispravan termostat, grejač se ne isključuje kada postigne određenu temperaturu, već nastavlja da zagreva vodu. To se može prepoznati po zvuku ključale vode koji dolazi iz bojlera. U tom slučaju prvo treba da prekinete dovod struje, a onda i da odvrnete slavinu i pustite vrelu vodu da iscuri, kako bi se smanjio prtitisak u bojleru.

Struju isključujete preko prekidača koji napaja bojler, a u  slučaju da takav prekidač nemate,  isključite osigurač na koji je povezan bojler. Stručnjaci kažu da je najbolje ako imate ugrađenu takozvanu  fid sklopku, jer njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbednije.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je bezbedno ostaviti bojler uključen, kažu. Međutim, iz iskustva znaju da u našim domaćinstvima bojleri uglavnom nisu baš u ispravnom stanju.

Pod održavanjem, stručnjaci podrazumevaju i redovno čišćenje kamenca iz bojlera jer naša voda sadrži veći procenat krečnjaka, pa se kamenac brzo nagomila.

Zato savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu ili tuš kabinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com