Moja priča

Jelena Milenković iz Gadžinog Hana kod Niša četvrti put u borbi protiv kancera

Jelena Milenković iz Gadžinog Hana kod Niša ima 41 godinu, uspešno je pobedila tri puta različite vrste karcinoma, a trenutno se bori, nažalost i četvrti put. Njeno zdravstveno stanje zahteva skupu terapiju za koju joj je potrebno 3.000 evra mesečno i dok cenu za lek koji joj pomaže u drugim evropskim državama pokriva zdravstveno osiguranje, u Srbiji to nije slučaj.

“Žene sa metastatskim karcinomom dojke su najugroženije pacijentkinje u Srbiji, jer ovde za nas terapija ne postoji,za razliku od svih zemalja u Evropi i svetu. Bez terapije, naša dijagnoza se vrlo brzo pretvara u fatalni završetak”, kaže Jelena.

Pre šest godina operisala je tumor na i u nosu. Zatim posle samo dve godine karcinom se vratio, ovog puta na dojci. Urađena je operacija i dojka je odstranjena. Prema njenim rečima, tada je njena ćerka spremala prijemni za upis u Srednju školu i ona je odbila hemotrapiju. Kako kaže, smatrala je da njena bolest ne treba da utiče na budućnost njenog deteta.

“Iako nisam medicinski obrazovana, posle ovoliko godina borbe i proučavanja, osluškivanja svog organizma, dozvoljavam sebi slobodu da kažem da su mi tada prepisali skroz pogrešnu terapiju. Tako ja odbijam hemioterapiju, što se tretiralo kao lični izbor pacijenta, i nastavim sa hormonskom terapijom i urednim kontrolnim pregledima na šest meseci”.

Ponovo, nakon, dve godine, na rutinskom ginekološkom pregledu, utvrđena je promena na grliću materice, zatim i karcinom grlića materice. Treći karcinom zaredom.

Mnogi je nazivaju i “žena čudo”, dok za sebe kaže da je sasvim obična i jednostavna.  Navodi da bez ogromne podrške porodice i prijatelja, ne bi uspela. Jelena je supruga i majka dvoje dece.

2020. godine u septembru, dijagnostikovane su metastaze na jetri i kostima, četvrti put. Lekari su u početku konstatovali pogrešnu dijagnozu.

“Godinu dana sam živela sa neizdrživim bolovima u kičmi i telu dok su mi metastaze jele kosti i jetru,godinu lekari su me lečili od išijagije, uleštenja pršljenova i ostalih pogresnih dijagnoza.

Nijednog trenutnka nije želele da se preda.

“Mi imamo pravo kao sve žene u svetu da dobijemo besplatnu terapiju. Ko je jos u mogućnosti da priušti 3000€ mesečno za lek? Ne možemo se svi lečiti preko fondacija i humanitarnih događaja“, rekla je.

Na humanitarnom koncertu koji je održao bend “Dolče Vita” 8.jula  u Hadzinom Hanu, sakupljeno je dovoljno sredstava za terapiju za naredni mesec. Međutim, Jelena se zabrinuto pita šta dalje, kako će obezbediti neophodnu terapiju u narednom periodu. Navodi da je to za nju trenutno nemoguća misija.  Odlazak iz zemlje za nju je možda jedino rešenje.

Foto: Jelena Milenkovic

“Rešenje mog zdravstvenog stanja i terapije je trenutno veoma daleko. Skupiti najmanje 3000€ svakog meseca,već postaje nemoguća misija. S toga sam prinudjena da tražim neko drugo rešenje. Verovatno napuštanje zemlje, kako bi se na koji god način dokopala besplatne terapije. Još jedna prepreka više za mene i moju porodicu, u nepovoljnom stanju, neće nadam se , urušiti još jedan deo mene i moje snage. Navikla sam da se pored svoje bolesti borim i na mnogim drugim frontovima.

Želim da zbog svoje porodice istrajem u ovoj borbi,  “jer mi neuspeh zaista ne ide uz ličnost”, rekla je uz smeh Jelena.

Svim ženama koje se nalaze u istoj situaciji i leče od iste bolesti, Jelena je uputila snažnu poruku:

Žene,ustajte iz belih čaršava,vratite mozak na fabričko podešavanje! Postoji lek! Sigurna sam 100 posto, a i vreme neka pokaže. Možda nije u Srbiji, možda nije u inovativnim terapijama, možda ga ima u Vranju, u Malom Mokrom Lugu u Beloj Palanci u vašoj deci u vašem porodičnom kutku,u prijateljskim ispijanjima kafe, u šumi, na jogi, na pecanju u heklanju, tu je naš lek kod očiju i tako dostupan, samo ga treba upotrebiti”, završila je Jelena.

Preko fondacije “Budi Human”, svi koji su u mogućnosti Jeleni mogu da pomognu slanjem poruke 910 na 3030.

Foto: Fondacija “Budi human”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com