Kultura

Izložba Likovna kolonija “Sićevo 2019” u Paviljonu niške Tvrđave

U Paviljonu niške Tvrđave otvorena je izložba Likovna kolonija „Sićevo 2019″, koja sadrži radove 11 učesnika ovogodišnje Likovne kolonije koja je održana u Sićevu od 1. do 10. septembra.

Ovogodišnji saziv predstavlja odabir Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, akademski slikar i magistar grafike iz Niša.

Učesnici Likovne Kolonije „Sićevo 2019.” godine su: Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković i Milica Rakić (Beograd), Mihaela Ivanova (Bugarska), Boris Eremić (Bosna i Hercegovina), Biljana Keković (Crna Gora), Đusepe Gonela (Nemačka), Pavle Popović (Kraljevo), Milena Tošić (Vranje), Vukašin Stanković i Vladica Ristić (Niš).

Motiv Sićevačke klisure je i ove godine poslužio kao snažan impuls ili povod za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih ostvarenja, ili kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih generacija, likovnih opredeljenja i stilova, ističu iz Galerije savremen likovne umetnosti Niš.

Mnogi učesnici Kolonije su se fokusirali na direktan odnos čoveka i prirodnog okruženja, prošlosti i sadašnjosti ukazujući na neophodnost međusobne komunikacije, tako da su različiti načini gledanja, kao i različito čitanje vizuelnih informacija obrazovali nove, sveže umetničke iskaze obogaćujući Fond likovne kolonije Sićevo za ukupno 23 dela.

Foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Izložba će trajati do 10. decembra 2019.

Kada govorimo o Likovnoj koloniji Sićevo uvek se prisećeamo naše poznate slikarke Nadežde Petrović koja je zahvaljujući sopstvenom entuzijazmu i nesebičnim zalaganju uspela da okupi davne 1905. godine u selu Sićevu svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu: Jakopiča, Grohara, Vesela, Vučetića i Meštrovića formirajući Prvu jugoslovensku umetničku koloniju, navode iz Galerije savremen likovne umetnosti Niš.

Izgrađujući potpuno nove stavove prema prirodi, životu i umetnosti Nadežda Petrović je donela u Srbiju novu svest o umetniku i umetničkom delu promovišući nove ideje postimpresionizma, secesije, simbolizma i ekspresionizma.

Međutim, početak Balkanskog rata, potom Prvog svetskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život, zatim i Drugog svetskog rata, kao i niz političkih događaja učinili su svoje: Ideja o Koloniji jugoslovenskog karaktera je pala u zaborav sve do 1964. godine, kada se na inicijativu niških umetnika i kulturnih promotera grada Niša Likovna kolonija Sićevo ponovo formirala, istrajavajući do danas kontinuitetu.

Foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Tokom sedamdesetih i osamdestih godina formiran je stručni žiri za Otkupne nagrade Likovne kolonije Sićevo, potom otkupi dela svih učenika Kolonije što je bilo od velike važnosti za kvalitetno popunjavanje fundusa Galerije SLU. Na taj način je Galerija savremene likovne umetnosti došla do dela Mladena Srbinovića, Ivana Tabakovića, Stojana Ćelića, Miće Popovića, Pavla Vasića, Radomira Reljića, Lazara Vujaklije, Zorana Pavlovića… formirajući dragoceno jezgro Fonda galerije savremene likovne umetnosti.

U radu Kolonije do sada je učestvovalo 504 umetnika koji su ostavili ukupno 919 dela (od ukupno 1648 inventarnih jedinica) za Fundus Galerije SLU.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com