DruštvoKultura

Počela Likovna kolonija u Sićevu, najstarija na Balkanu

Likovna kolonija Sićevo nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Prvi put je održana 1905. godine kao najstarija kolonija na Balkanu.

Prema rečima Miodraga Ivanovića, državnog sekretara Ministarstva kulture, zahvaljujući Nadeždinoj inicijativi koju su podržale kolege iz Slovenije i Hrvatske, Kolonija je započela sa radom davne 1905. godine, a nakon prekida usled svetskih ratova i danas traje sa istom idejom.

„Imamo umetnike iz nekih dalekih zemalja koji su prvi put ovde i nadam se da će uživati i u prirodi, ali i da će posetiti znamenitosti Niša, što će nam na izložbi u novembru dati plodonosne radove koji će biti deo Galerije savremenih lokovnih umetnosti“, kazala je većnica resorno zadužena za kulturu i turizam.

Od 1964. kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.

Hjun Ju Kim umetnica iz Južne Koreje kazala je da je predeo ko Sićeva spektakulran i da će zaista biti jako inspirativan za njeno stvaralaštvo.

„Generacije umetnika sa prostora bivše Jugoslavije stvarale su Sičevu. Prvi put sam ovde i očekujem će naš rad biti veoma plodonosan“, ističe Demon Kovarski.

Кolonija se održava svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u selu Sićevu, udaljenom 20 km od Niša. Pored boravka i rada umetnika, Program rada o kome odlučuje Savet manifestacije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja. Učesnici su u prilici da tokom desetodnevnog boravka obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike našeg grada: Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra.  

Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Učesnici Likovne kolonije Sićevo 2023 su: Vesna Кnežević, Radomir Кnežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić (Beograd), Miroljub Filipović (Trstenik), Demon Кovarski (Australija), Hjun Ju Кim (Južna Кoreja) i Milan Vidojković (Niš).

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com