Kultura

IZLOŽBA GRAFIKA: Aproprijacije Vladimira Milanovića

U Oficirskom domu, večeras u 20 sati biće otvorena izložba grafika pod nazivom „Aproprijacije“ umetnika iz Beograda, Vladimira Milanovića.

Izložbu čine radovi nastali tokom poslednjih pet godina izvedeni u tehnikama digitalne i sito štampe, a za posetioce će biti otvorena do 8.septembra. Inače, ovo je prva njegova samostalna izložba u Nišu, a sudeći po stvaralačkom opusu ovog umetnika i nagradama koje je do sada osvajao ljubitelji grafike će imati u čemu da uživaju. Prošle godine učestvovao je u radu Grafičke radionice „Sićevo“.

Vladimir Milanović je umetnik izrazite samosvojnosti i likovne upečatljivosti čija je posebnost prepoznata i na međunarodnoj sceni. Razvija grafički opus specifičnog postmodernog koncepta u kome „citat“ egzistira kao autentičan primer vizuelizacije ličnog promišljanja sveta i umetnosti sadašnjeg vremena. Referentna dela istorijsko umetničkog nasleđa različitog porekla i vremena nastanka, od antike do renesanse i baroka, umetnik sučenjava sa prizorima iz savremenog života često dokumentarne građe, fotografskog porekla.

“Tako je, recimo, čuvena Rafaelova „Atinska škola“ mizanscen za grupu huligana, poprište „Bitke kod Isa“ Aldorfera preobraženo je u deponiju industrijskog otpada a pejzaž sa Fragonarove „Ljuljaške“ je zatrpan plastičnim kesama… Ovakvim pristupom Vladimir Milanović registruje istorijsku memoriju, na neki način „prisvaja“ dela svojih predhodnika, otuda i simboličan naziv izložbe Aproprijacije ali i pokazuje jasnu potrebu i spremnost za ne samo vizuelnu već i misaonu i pojmovnu preformulaciju”, navodi se u najavi za izložbu.

Primenom digitalne tehnologije umetnik kombinuje dva narativa, sublimira prošlost i sadašnjost i na simboličan način upozorava da su civilizacijski tokovi nepovratno krenuli stranputicom.

“Najnovija serija radova Vladimira Milanovića prirada žanru mrtve prirode, pokazuje izvesne promene u likovnom rukopisu umetnika i načinu realizacije. Osnovni koncepcijski pristup je isti – autor reintempretira početne uzore preuzete uglavnom iz baroknog slikarstva dodajući fragmente koji jasno aludiraju na sadašnjost ali ih likovno definiše u maniru pop arta sa naglašenim kolorističkim vrednostima i krupnim tačkastim rasterom. Ove grafike izvedene su u tehnici sito štampe”, navodi se dalje.

Vladimir Milanović (1979, Beograd) se školovao na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je i doktorirao. Realizovao je 12 samostalnih izložbi, Srbija, Francuska, Nemačka, Bosna i Hercegovina. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama uključujući mnoga međunarodna bijenala i trijenala savremene grafike, Japan, Belgija, Kanada, Poljska, Portugal, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Tajvan. Dobitnik je više nagrada među kojima su: Veliki pečat Beogradskog grafičkog kolektiva (2014), pohvala na X Međunarodnom trienalu grafike u Liježu (2015), nagrada sponzora VII trienala grafike u Sofiji (2016), druga nagrada na EX YU konkursu za grafiku u Beogradu (2016) pohvala na bijenalu grafike u Lođu (2017).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com