Zdravlje

Inkubator za Dečiju internu kliniku

Dečija interna klinika UKC Niš dobila je na poklon inkubator „Isolette C2000″ koji je donacija kompanije Cumtobel i ovo je nastavak saradnje ove kompanije sa niškim Kliničkim centrom. Samo u dva prethodna meseca ova klinika je postala bogatija za šest inkubatora koji su poklon donatora.

 

“Inkubator koji je dobila Dečija interna klinika je trenutno najbolji u svetu i nešto najbolje za našu decu”, kazao je profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš i dodao:

„Mi nismo samo ovde da bismo videli ovu donaciju – mi pravimo planove za naredne godine. Da vas podsetim da smo imali dve uspešne akcije – mamografiju i vakcinaciju, prijatelji iz Cumtobela su nam puno pomogli davanjem spiskova, angažovanjem svojih zaposlenih, dozvolama da izlaze u radno vreme“, kazao je Perišić.

Nebojša Kljajić, generalni direktor Cumtobel grupe u Srbiji je potvrdio da će se saradnja njegove kompanije i UKC Niš nastaviti.

“Drago mi je što smo bili u stanju da pomognemo Dečijoj internoj klinici, da naša deca rastu zdravo, srećno i veselo. Mladi su potrebni ovoj državi za njen rast, za rast ekonomije i naša kompanija će nastaviti da pomaže i dalje”, kazao je Kljajić.

Za gotovo stotinu beba koliko se godišnje u Nišu rodi prevremeno, ovo će značiti efikasniju i adekvatniju negu, ističu na Dečijoj internoj klinici.

„Samo u protekla dva meseca Klinika je dobila šest inkubatora, tako da smo u potpunosti obnovili intenzivnu negu naše Dečije klinike. Potrebno nam je desetak inkubatora za efikasan rad , ali trenutno imamo dovoljno inkubatora za adekvatan i funkcionalan rad“, kazala je direktorka Klinike za dečje interne bolesti profesorka dr Emilija Golubović.

Da bi intezivna nega bila potpuna, na čemu insistira rukovodstvo Klinike, potrebni su respiratori i terapije koje smanjuju rizik po bebu nakon traumatičnih porodjaja.

Od početka epidemije, tačnije od 15. marta prošle godine u Nišu je rodjeno 2627 beba. Samo od početka ove godine do 1. maja ta brojka je 1012. Prema rečima dr Golubović, oko 100 dece svake godine bude prevremeno rođeno u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com