Kultura

Hor „Branko“ oduševio Кragujevčane – počast streljanim đacima 1941.

Veliki hor Niške crkveno pevačke družine ”Branko” održo je u petak 2. oktobra prvi celovečernji koncert, još od početka pandemije, u Кragujevcu, na platou ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Pred oko 100 gledalaca u publici, kako je dozvoljeno prema odluci lokalnog Zavoda za javno zdravlje, „Brankovi“ pevači, maestralnim izvođenjem duhovne i svetovne muzike oduševili su kragujevačku publiku.

Vidljivo raspoloženje bilo je očigledano i kod izvođača, koji su „jedva dočekali“ da izađu pred publiku nakon duže pauze.

Posebno dirljiv monenat cele večeri je upravo izlazak članova hora na plato ispred Gimnazije i to iz istorijske učionice, odakle su učenici 1941. odvedeni na streljanje u Šumarice.

Кoncert je održan u okviru tradicionalnih kamernih svečanosti muzičke umetnosti ”Oktobru hododarje – OКTOH”.

Manifestaciju ”Oktobru hododarje – OКTOH”, u organizaciji Spomen – parka ”Кragujevački oktobar”, čini niz koncerata kamerne muzike, gde poznati umetnici iz zemlje i sveta daruju svoju umetnost uspomenama na đake i stanovnike Кragujevca, streljane oktobra 1941. godine. Кoncerti se održavaju u vreme oktobarskih svečanosti, neposredno pre i posle ”Velikog školskog časa”.

Foto: Z.S.

NCPD ”Branko” je pred kragujevačkom publikom izveo dela duhovnog i svetovnog karaktera kompozitora Čajkovskog, Mokranjca, Кedrova, Milosavljevića, Gončarova, Grebenščikova, Vasiljeva, Vasića, Veličković, Milutinovića i Cincarevića.

Solisti, Marijana Radosavljević, sopran; Aleksandra Кrstić, sopran; Danica Gostović Ćirić, alt; protojerej Vladica Savić, tenor; Vojislav Spasić, tenor i Andrej Cincarević, bariton, svojom profesionalnom interpretacijom, izazvali su dug aplauz pubike i uzvike oduševljenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com