DruštvoEkonomija

Grejanje za sada neće poskupeti

Za sada neće biti poskupljenja grejanja, rekao je direktor JP “Gradska toplana” Predrag Milačić. On je dodao da cena daljinskog grejanja zavisi od cene energenata.

„Veoma važno da građanima objasnimo kako se formira cena grejanja”, kazao je Milačić. “Fiksni deo je utvrđen i on se ne menja svih 12 meseci. Početkom grejne sezone izvršili smo sniženje fiksnog dela cene grejanja za 22 posto. Varijabilni deo, što se tiče normativa, određen je prilikom nultog utvrđivanja cene. Sada se tokom meseci vrši usklađivanje samo prema trenutnim cenama energenata. Onog trenutka kada nam stignu fakture za gas za prethodni mesec , pošto su fakture za mazut uveliko stigle, vršimo ponovnu kalkulaciju, i to usklađujemo sa cenom”.

Uslov da bude poskupljenje je da odstupanje u ceni energenata bude za više od tri procenta.

“Mislim da toga neće biti u ovom mesecu . Možemo da najavimo da će za neki iznos cena u decembru biti niža u odnosu na novembar”, kaže Predrag Milačić.

Prema njegovim rečima, dug građana i privrede za daljinsko grejanje je oko milijardu i 320 miliona dinara.

“Od toga je milijardu i 50 miliona dug građana, a ostalo je dugovanje privrede”, kazao je Milačić. “Naplata računa poslovnih i stambenih prostora ide, za srpske pojmove, prilično dobro , čak bih rekao, iznad proseka. Kada budemo saldirali 2018. godinu moći ćemo precizno da kažemo kakvo je stanje. Prethodne dve godine je naplaćeno više novca nego što je fakturisano. Ukupan dug građana i privrede Niša za daljinsko grejanje pada, što je prilično nezabeleženo u nekom ranijem periodu”.

Direktor JP “Gradska Toplana” kaže da energenata ima u dovoljnim količinama. Snabdevanje gasom je stabilno , kontinuirano i bez problema. Mazut  se, takođe, nabavlja redovno, ugovori su već potpisani, tako da sa te strane u Toplani neće biti i neočekuju se nikakvi problemi.

“Kada su ekstremno niske temperature tokom noći, da bi zaštitili distributivni sistem i pružili bolji konfor građanima mi prelazimo na 24 – očasovni režim grejanja. Neka granica za takvu odluku je minus pet stepeni noćne temperature”, dodaje Predrag Milačić. “Iz tog razloga se vremenska prognoza prati svakodnevno, a kada nismo sigurni da li će temperature pasti ispod minus pet ili ne, uvodimo dežurne radnike kako bi pratili situaciju i reagovali na vreme”.

Predarag Milačić kaže da su svih 14 toplotnih izvora startovali na vreme  i da nema problema sa toplotnim izvorima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com