Društvo

Građani se najčešće žale na komunalne i građevinske probleme

Po drugi put ove godine u Nišavskom upravnom okrugu je organizovan Dan otvorenih vrata kada su građani bez prethodnog zakazovanja mogli da razgovaraju o problemima koje imaju sa republičkim inspektorima. Njima su se ovog puta pridružili i resorni gradski inspektori. Na jednom mestu su se okupili predstavnici desetak ministarstava i 16 inspekcijskih službi koji su bili na raspolaganju građanima. Ukoliko njihov problem nije iz nadležnosti gradskih inspektora mogli su istog trenutka da se obrate republičkim inspektorima. Najveći broj građana žalio se na nerešene probleme koji su bili u nadležnosti građevinske inspekcije, uglavnom gradske.

„Nišavski upravni okrug osim akcije „Karavan“ organizuje i Otvorena vrata dva puta godišnje i ovi susreti su jako važni za građane bez obzira što su naši inspektori dostupni svakodnevno, a često  su i na terenu. Osim toga, sugrađani u istom danu mogu da razgovaraju i sa gradskim i sa republičkim inspektorima  na jednom  mestu. Praksa pokazuje da oni često ne znaju kome treba da seo brate pa mnogi predmti i zahtevi dođu kod nas, a zapravo su za gradske inspektore i obrnuto. Sada su svi tu, građani imaju četiri sata na raspolaganju, mogu da iznesu svoj problem, da vide gde se nalazi njihov predmet da na kraju porazgovaraju sa inspektorima zašto je odluka ovakva, a nije drugačija“, kazala je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da se od uvođenja akcije „Karavan“, ali i Otvorenih vrata mnogo toga pomerilo na bolje.

„Nišavski upravni okrug je sada otvoreniji za građane, inspektori su dostupniji, a oni kažu da im je sada mnogo lakše jer ne samo da preko akcije „Karavan“ razgovaraju sa predstavnicima lokalne samouprave i sa građanima. Ta komunikacija je postala jednostavnija, otvorenija i iskrenija“, dodala je Sotirovski.

Građane uglavnom muče nerešena imovinska pitanja, komunalni i građevinski problemi pa je kod inspektora iz ovih oblasti bilo najviše i stranaka.

Foto: V. P.

„Imam problema u vikendici koja se nalazi kod Bele Palanke gde bih prešao da živim, ali imam problema sa komšijskom kanalizacijom koja se izliva na moju parcelu“, kaže Blagoje Alić koji je tražio savet i pomoć inspekcije.

Prema rečima Miroslava Miloševića, republičkog vodnog inspektora u ovom slučaju se radi o klasičnom komunalnom problemu.

„To nije u delokrugu rada naše inspekcije jer mi kontrolišemo kapitalne objekte kao što su hidrocentale, javna komunalna preduzeća, a ovo su za nas manji problemi. To stranke ne znaju i zato su ovakvi susreti dobri jer možemo da ih uputimo na pravu adresu“, kaže Milošević.

On dodaje da je u ovakvim slučajevima krajnja instanca sud ukoliko ne pomognu upravni postupci na lokalnom nivou.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com