Društvo

Gradimo državu u kojoj svaki građanin ima jednaka prava

Ljudska i manjinska prava i sloboda temeljne su vrednosti na kojima se, pored vladavine prava i socijalne pravde, kao načelima građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, zasniva Republika Srbija, kaže Anđelija Cvetković, student treće godine osnovnih akademskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu. Ona se  ovih dana vratila sa treninga “Branitelji i braniteljke manjinskih prava” u organizaciji Instituta za evropske poslove pod pokroviteljstvom Rockefeller Brothers Fund.

“Trening  ima za cilj da pruži mogućnost studentima prava, diplomiranim pravnicima, advokatima, advokatskim pripravnicima, da se upoznaju sa problemima sa kojima se redovno sreću pripadnici manjinakih prava. Na taj način će pomoći ostvarivanju prava svih građana u Srbiji i steći će veštine koje će im biti neophodne za posao koji obavljaju ili će obavljati”, dodaje Anđelija.

Trening je održan u Jagodini  u periodu od 1. do 6. jula u kome su učestvovali i studenti Pravnog fakulteta u Nišu. Pored Anđelije tu su bili još i  Radovan Čejović, Ana Katić, Jasna Stojanović, Nemanja Petković, Kristina Mihajlović i Lola Stamenković.

“Sam trening započeo je Ivan Đurić, aktivista za ljudska prava, sa temom “Ljudska prava – Zašto nam je to  važno“. Među ostalim predavačima može se izdvojiti predavanje psihološkinje Tamare Tomašević u kome je glavni cilj bio pronalaženje manjina u Republici Srbiji, razumevanja njihovog položaja i razvijanja empatija prema žrtvama kršenja ljudskih prava”, kaže Anđelija.

Učesnici ovog treninga imali su priliku da se upoznaju i sa radom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u borbi protiv diskriminacije, posete Viši sud u Jagodini i kroz praksu sudova diskutuju o primerima suđenja sa pripadnicima nacionalnih manjina.

“Simulaciju sudskog postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava održao je Milan Bajić, specijalista za ujednačavanje sudske prakse MDTF-a pri Vrhovnom kasacionom sudu i konsultant Saveta Evrope. Putem ove radionice imali smo priliku da u praksi vidimo kako izgleda sam postupak pred Evropskim sudom, ali i da naučimo da  primenimo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima na slučajeve koji se podnose Evropskom sudu pravde”, objašnjava Anđelija.

Predavanje na temu “Ponosni na to što jesmo“ održale  su Marija Demić, aktivistkinja za prava Roma i jedna od visokoškolovanih Romkinja, kao i Dragoslava Burzat, aktivistkinja LGBT populacije i osnivač organizacije “Da se zna“, koje su sa nama podelile svoja iskustva kao žrtve diskriminacije i diskutovale sa nama o tome.

“Ono što bih posebno izdvojila jeste forum teatar kroz koji nas je vodila Branka Bajić. Branka nas je kroz pozorište i glumu stavila u položaj žrtava, počinioca krivičnih dela i time doprinela da osetimo u kakvom su položaju pripadnici nacionalnih manjina kada se nađu u situacijama u kojima se krše njihovih prava”, kaže Anđelija.

Učesnici treninga; Foto: Institut za evropske poslove

Takođe, Anđelija citira Nelsona Rolilala Mandela: “Da bi čovek bio slobodan nije dovoljno odbaciti svoje okove, već živeti na način da poštuje i razvija slobodu drugih ljudi”.

“Svako ima pravo da se slobodno kreće, da aktivno učestvuje u svetu u kome živi, da prati svoja interesovanja i strasti. Na taj način gradimo društveno odgovornu državu u kojoj svaki građanin imati jednake šanse za uspeh. Samo neko ko oseća pripadnost svojoj zajednici može da joj da pun doprinos i učini je bogatijom”, zaključuje Anđelija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com