Društvo

Ana Katić: Trening “Branitelji i braniteljke ljudskih prava” odlična prilika za sticanje novih znanja i iskustva

Ana Katić, studentkinja master studija na Pravnom fakultetu u Nišu i advokatski pripravnik, bila je učesnica treninga „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ koji je održan u Jagodini u periodu od 01. do 06. jula ove godine.

“Za ovu vrstu treninga saznala sam na sajtu pravnog fakulteta i to videla kao odličnu priliku da steknem nova znanja, iskustva i da upoznam nove ljude”, kaže Ana Katić.

Trening je koncipiran tako da se sastojao od pet radnih dana sa veoma intenzivnom agendom.

“Celokupan program koncipiran u vidu treninga fokusira se na značaj i mehanizme zaštite prava manjina, a isti ima za cilj da mladim pravnicima pruži mogućnost da doprinesu unapređenju ljudskih prava u Republici Srbiji i unaprede veštine koju su nam neophodne u poslu kojim se bavimo”, rekla je Ana.

U toku pet dana trajanja treninga učesnici su imali priliku da se upoznaju sa samim pojmom diskriminacije, manjinama i njihovim položajem u Srbiji. Uz stručne predavače, nisu izostali ni praktični primeri i radionice, dodaje Ana Katić.

Ana Katić

“Imali smo praktičnu vežbu osmišljenu kao simulaciju sudskog postupka u kojoj smo raspravljali o slučaju JERUZALEM VS AUSTRIA koji se ranije našao pred Evropskim sudom za ljudska prava. Na taj način, imali smo mogućnost da u praksi vidimo kako su o tome odlučivali domaći sudovi, kako izgleda sam postupak pred Evropskim sudom, ali i da primenimo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima na konkretan slučaj”, istakla je Ana.

Ona posebno izdvaja Forum teatar, koji su imali svakog dana tokom treniga.

“Kroz različite radionice imali smo mogućnost da na trenutak budemo neko drugi, da uđemo u uloge žrtava, počinilaca krivičnih dela i analiziramo aktuelne slučajeve iz prakse u kojima postoje situacije kršenja prava manjina“, kaže Katić.

Na kraju, Ana Katić je preporučila svima da prate rad Instituta za evropske poslove na društvenim mrežama, kao i da se prijave na ovakve i slične programe.

“Rad sa drugima pomaže nam da radimo na sebi i da budemo još bolja verzija sebi u profesionalnom i ljudskom smislu”, zaključila je Ana.

Trening „Branitelji i braniteljke manjinskih prava“ organizovao je Institut za evropske poslove čiji je direktor Naim Leo Beširi, a uz podršku Rockfeller Brothers fondacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com