Društvo

U Nišu više od 2.000 Roma. Mali procenat zapošljen u državnom i javnom sektoru

Liga Roma pokrenula je inicijativu za donošenje Zakona koji će omogućiti da u državnim i gradskim ustanovama i institucijama Romi čine 2,4 odsto zaposlenih, koliko ih procentualno ima u našoj zemlji u odnosu na ukupan broj stanovnika, izjavio je danas predsednik Stalne konferencije romskih udruženja gradjana – Lige Roma Osman Balić.

Balić je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava rekao da Liga Roma nije zadovoljna sadašnjim stepenom učešća nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru.

Osman Balić, predsednik Stalne konferencije romskih udruženja gradjana – Lige Roma

„Mi po Ustavu jesmo društvo jednakih šansi, ali na žalost posle 30 godina demokratije broj pripadnika nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru, pa i u privatnom sektoru, je zanemarljiv“, izjavio je Balić.

Prema njegovim rečima, inicijativa Lige Roma o donošenju posebnog zakona kojim će biti regulisano zapošljavanje pripadnika nacionalnih manbjina naišla je na podršku odbora u Skupštini Srbije i očekuje se skoro formiranje radne grupe u za izradu tog zakona.

„Posle 30 godina demokratije nema potrebe da očekujemo nečiju dobru volju niti milostinju nego treba poštovati Ustav i zakon“, istakao je Balić.

Kako je kazao, u Nišu je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.000 Roma, mnogi su i sa fakultetskom diplomom, a niška filijala NSZ nema ni jednog službenika Roma.

Balić je dodao da je u Srbiji sigurno oko 80.000 nezaposlenih Roma nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kazao je da ni u Centru za socijalni rad u Nišu nema ni jednog zaposlenog Roma, iako su Romi godinama korisnici tog centra.

 

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će predstavnici tog ministarstva obići sve okruge u Srbiji u cilju veće zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave, posebno Roma i Romkinja.

Čomić je rekla da to ministarstvo još ne raspolaže uporednim podacima o tome koliko pripadnika nacionalnih manjina po zakonu treba da bude zaposleno u javnom administraciji, a koliko ih zaista ima.

„Sa jedne strane to što nema podataka je razumljivo jer u Srbiji je nam je manje važno kakvog je ko porekla, od toga da razume kakav je posao koji treba da radi“, izjavila je Čomić.

Dodala je Srbija ima odlične zakone i da su naši zakonski okviri koji se tiču nacionalnih manjina ispred mnogih rešenja u Evropskoj uniji, ali da je problem što se zakoni ne primenjuju

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Čovek iz Niša hteo da sa konjskim kolima kao turističku atrakciju vozi turiste po Nišu. Odbili su ga iz gradske uprave sa obrazloženjem jer zagađuje (konji) životnu sredinu. A ovi svaki dan teraju konjske zaprege po gradu, iako je to zakonom o saobraćaju zabranjeno i niko ih ne tera ni kažnjava. Saobraćajci neće da rade svoj posao jer su bahati.!

  2. Treba radikalnijim merama stimulisati udeo Romske populacije koji ne koristi socijalna davanja/decije dodatke za dobrobit svoje dece (NA OBRAZOVANJE- SKOLU). Zloupotrebljavaju pomoc nas ostalih koji placamo porez ovoj zemlji, i to kakav?!
    Dosta je bilo milostinje. Ko nema dokaz da mu je dete barem sa dovoljnim-dobrim uspehom u skoli i da nema prekoracen broj neopravdanih/opravdanih automatski mora da gubi pravo na socijalna davanja/deciji dodatak. Jedino tako ce se naterati da cene dinar koji im je dat A KOJI NISU ZARADILI.
    Dokle ce vise da traje ova diskriminacija mene samo zato sto sam bele koze i zato sto nisam Rom? Svi smo pred Bogom jednaki, hocu da budemo i pred ZAKONOM!
    Ovo je prevrsilo sve mere. Zamislite kako ce tek biti ako se ovako nastavi… Ko se igra sa zivcima vecine…

  3. To smo mi krivi što dozvoljavamo da nam svi kroje kapu i da treba da budemo manjina u sopstvenoj zemlji, da ih upisujemo na fakultete bez prijemnih ispita da ne plaćaju školarine bez obzira na uspeh pa kad ih druga deca mrze zbog toga onda se vade na rasnu netrpeljivost, dosta više takve demagogije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com