Društvo

Manjinska prava su nešto na šta se treba posebno fokusirati

Natalija Đorđević, apsolvent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, jedna je od perspektivnih budućih pravnika koji permanentno ulažu u svoje znanje i veštine. Jedan od fokusa u njenoj budućoj pravničkoj karijeri, navodi Natalija, jesu manjinska prava.

Ona je zbog toga krajem novembra i početkom decembra, pohađala trening “Branitelji i braniteljke manjinskih prava” u organizaciji Instituta za evropske poslove, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, koji je održan u Kragujevcu, a sa ciljem da okupi mlade pravnike i pravnice, advokate i tužioce i senzibiliše ih za pitanja manjinslih prava u Srbiji.

Jedan od razloga, ističe Natalija, zašto je bitan ovakav vid edukacije, jeste taj što pravnici nemaju tokom školovanja konkretne predmete na kojima se izučavaju manjinska prava.

Foto: Institut za evropske poslove

“Istraživačkim radom, koji je deo ovog projekta, došlo se do saznanja da mladi pravnici tokom školovanja nemaju predmet koji se fokusira isključivo na manjinska prava. A to je jako bitno jer je Srbija u većinskim delovima multikulturalna i multietnička zemlja, te su manjinska prava nešto na šta treba staviti poseban fokus”, kaže Natalija Đorđević.

Ona dodaje da stanje manjinskih prava u našoj državi nije na zavidnom nivou, ali da se vremenom ostvaruje napredak, prvenstveno zahvaljujući nevladinim i međunarodnim organizacijama.

O samom treningu, Natalija kaže da se sastojao od predavanja, radionica posete zaštitniku građana i Višem sudu u Kragujevcu. Obuhvatao je pet radnih dana sa intenzivnom agendom, koja je podeljena u četiri oblasti: “Razumevanje majninskih prava”, “Jesmo li svi ravnopravni?”, “Institucionalna zaštita manjinskih prava u Srbiji” i “Žrtve kršenja ljudskih prava”.

“Ovo je bila sjajna prilika da mladi pravnici prošire svoje znanje iz oblasti ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Fokus je stavljen na prava roma i LGBT zajednicu. Velika mi je čast što mogu da kažem da sam i sama bila učesnica ovog projekta”, ističe Natalija.

Foto: Institut za evropske poslove

Dodaje da je bilo nezaboravno i veoma intenzivno iskustvo.

“U nekim trenucima bilo je čak i teško, jer smo imali priliku da kroz radionice, koje je držala izvrsna glumica Branka Bajić, i sami kroz glumu proživimo neke situacije i trenutke sa kojima se ovi ljudi, kao manjinska grupa, često sreću i na koje nailaze, a nakon toga bismo diskutovali o svemu tome”, kaže Natalija.

Ono što je najbitnije, zaključuje Natalija, naučili su mnogo korisnih tvari, stekli nova znanja kako bi i sami mogli kasnije da utiču na druge da promene svoje stavove i uverenja, koja su zasnovana na predrasudama.

“Time svi zajedno možemo pomoći pripadnicima svih manjinskih grupa da se osećaju prijatno u sredini u kojoj žive, možemo im pomoći kada god je to moguće i time pokažemo da smo svi jednaki i da svi imamo ista prava, nezavisno od našeg pola, satusa, rasne ili etničke pripadnosti”, zaključila je Natalija Đorđević.

Foto: Institut za evropske poslove

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com