Kultura

Film o knezu Lazaru (FOTO/VIDEO)

Igrano-edukativni film, po ideji mladog kruševačkog reditelja Marka Marinkovića, o životu kneza Lazara ulazi u završnu fazu priprema za snimanje. Snimljen je promotivni video, a plan je da snimanje filma počne na leto, ako se do tada obezbedi makar polovina novca potrebnog za realizaciju ovog projekta. Odraslog kneza glumiće Vojin Ćetković, dok će uloga cara Dušana, verovatno pripasti Nikoli Đuričku.

Film o knezu Lazaru treba da prikaže negov život od rođenja, preko odrastanja na dvoru cara Dušana, napredovanja do titule kneza, zatim ženidbe sa kneginjom Milicom, izgradnje Kruševca, pa sve do Kosovske bitke.

“Koncept igrano-edukativnog filma nalikuje filmovima koje prikazuje “History channel”, upravo se odatle rodila ideja. Narator priča priču, dok glumci glume to što narator piča”-ističe reditelj.

Glumačku ekipu pored Vojina Ćetkovića i Nikole Đurička činiće još Biljana Nikolić kao starija kneginja Milica, Miloš Đurović glumiće mladog kneza Lazara, dok je u ulozi mlade kneginje Marta Bjelica. Lazara iz dečačkih dana glumiće Mateja Tomić, narator je Goran Dimitrijević.

“Ciljevi ovog filma su da on postane sastavni deo udžbenika za osnovnu školu, da se na taj način prikazuje u svim školama u Srbiji, da je dostupan svim učenicima, kako bi na što bolji način shvatili taj period naše istorije. Takođe i da ga koriste muzeji koji imaju tematiku srednjeg veka, kneza Lazara i Kosovske bitke. Na kraju i da dopre do javnog prikazivanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.”

Lokacije za snimanje će biti, skoro pa sve, očuvane srednjevekovne tvrđave u zemlji od Magliča do Smedereva. Jedini problem mogli bi da predstavljaju ne baš očuvani autentični enterijeri prostorija iz toga doba.

“Možda neki kadrovi budu snimljeni i u niškoj Tvrđavi, pošto je scenograf Nenad Živadinović iz Niša, a pre nekoliko dana javili su mi se ljudi iz udruženja “Zmajeva griva” takođe iz Niša, koji su voljni da pomognu”-kaže autor.

Reditelj Marko Marinković, za Niške Vesti dodaje, da je ova sada akcija, usmerena na obezbeđivanje sredstava za realizaciju ovako velikog projekta. Za sada je prikupljena određena svota od pojedinaca, a u narednim danima očekuje podršku grada Kruševca u finansijskom smislu, kao i podšku države. City Marketing Centar podžaće ovaj projekat kroz produkcijsku pomoć i distribuciju, da u Nišu i okolini, film dopre do što više gledalaca.

Reditelj Marko Marinković u posetri Niškim Vestima

Marko Marinković rođen je 1991. godine u Kruševcu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a master rad na temu “Film u nastavi istorije” odbranio je 2015. godine. Režirao je i pisao scenario za predstavu “HIP LOVE HOP”, kao i dva muzička spota grupe “John Wayne”, emitovanih na MTV-u. Do sada je realizovao jedan dugometražni film “Pali anđeo”, koji je premijerno prikazan na festivalu srpske filmske fantastike u Beogradu. Pored filma o knezu Lazaru radi na dugometražnom igranom filmu “Obećanje”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com