Društvo

(VIDEO) Film o životu Svetog Vasilija Ostroškog

Dokumentarni film „STAZAMA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG“ sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G.G.Arsenija.

U filmu je prikazano mesto rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, manastir Zavala, manastir Tvrdoš, manastir Ostrog i dešavanja 12. maja 1999. u Niši kao i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu… to je i staza kojom je koračao Sveti Vasilije Ostroški… njegov životni put koji i dalje traje.

O njegovom životnom putu od rođenja do upokojenja zna vrlo malo ljudi.

Grad Niš ima hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Inicijativa za podizanje hrama potekla je od samih građana Niša. I to, kao blagodarnost, za čudesno sačuvanje građana od kasetnih NATO bombi koje su 12.maj 1999. godine, tokom agresorske NATO PAKTA izručene na Niš. Tom prilikom niko nije stradao od građana, prenosi Đorđe Bojanić.

Na ovaj način pokušaćemo i da približimo duhovnost i Pravoslavnu veru kojoj, u većini, pripada srpski narod, poručili su autori filma, gde vodeću ulogu ima profesor istorije Đorđe Bojanić.

Uz blagoslov Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, obeležava hramovnu slavu Sveti Vasilije Ostroški u subotu 11. maja i nedelju 12. maja.

Tim povodom, večernju službu će sa početkom u 17 sati, služiti Njagovo Preosveštenstvo episkop niški G.Arsenije, u subotu 11. maja. Nakon završetka večernje službe u subotu u 18 sati, iz porte hrama, krenuće svečana litija i kretaće se Bulevarom Medijana, Đerdapskom ulicom, ulicom Majakovskog i Vizantijskim Bulevarom i nazad do porte Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. U nedelju 12. maja u hramu, Sveta arhijerejska liturgija služiće se u 9 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com