Kultura

Festival izvorne muzike nacionalnih manjina

Deseti Festival nacionalnih manjina „Dani zvorne muzike“ biće održan u petak, 25. oktobra, u Svetosavskom domu. Program počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Organizator Festivala je Udruženje bugarske nacionalne manjine „Balkan“ iz Niša, koje se više od decenije trudi da promoviše i predstavi kulturu različitih nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Udruženje „Balkan“ postoji od 2008. godine. Dve godine kasnije pokrenuli su i festival, sa namerom da promovišu narodno stvaralaštvo, povežu srodna udruženja i razviju saradnju kroz kulturne raznolikosti.

Foto: Udruzenje Balkan

Osnovni cilj je prikupljanje, čuvanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja manjinskih naroda u Srbiji. Ove godine učestvuju Slovenci, Česi, Makedonci, Vlasi, Bugari i Romi, koji će kao najbrojnija nacionalna manjina otvoriti festival. Bugarsku nacionalnu manjinu predstaviće umetnici iz Dimitrovgrada i Bosilegrada. Svi oni su sa zadovoljstvom prihvatili poziv za učešće na festivalu i verujem da će program, koji su pripremili, biti interesantan za nišku publiku, tim pre što je ovo deseti, jubilarni festival“, kaže Slavica Andonov predsednica Udruženja „Balkan“ iz Niša.

Većinski srpski narod, na Festivalu izvorne muzike predstavljaće najstarije niško kulturno umetničko „Abrašević“ iz Niša.

Foto: Udruzenje Balkan

Na Festivalu ćemo predstavljati većinski srpski narod, ali ćemo pomoći i našim sugrađanima i prijateljima Makedoncima da predstave deo svog folklora i kulture. Selekcija ovogodišnjih učesnika je trenutno najlepše i najkarakterističnije od nacionalnih manjina. Predstavljaju se najbolji, odabrani tokom godine, na regionalnim, pokrajinskim i republičkim saborima narodnog stvaralaštva, tako da će publika imati priliku da vidi i pobednike nekih drugih sličnih festivala“,  otkriva Zoran Potić umetnički direktor KUD „Abrašević“ iz Niša.

Foto: Udruzenje Balkan

Festival izvorne muzike je na specifičan način važna karika u očuvanju dela kulturne baštine, budući da predstavlja ono najreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture većinskog i manjinskih naroda na teritoriji Srbije.

Pokrovitelji Festivala „Dani izvorne muzike“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Nacionalni savet bugarske nacionane manjine.

Oficijelni plakat Festivala

Udruženje „Balkan“ je jedno od aktivnijih u Nišu. Osim Festivala izvorne muzike, svake godine u proleće organizuje i Festival folklora nacionalnih manjina, koji iz godine u godinu izaziva veliku pažnju javnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com