Politika

DVERI NIŠ: Regionalni jaz, siromaštvo i beogradizacija ubijaju jug Srbije. Niš ostao bez preko 10 hiljada stanovnika

Prema prvim podacima popisa stanovništva smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim opštinama i gradovima na jugu Srbije. Niš je ostao bez preko 10 hiljada stanovnika, u Pirotskom okrugu danas živi 14 hiljada ljudi manje, Leskovac je izgubio gotovo 20 hiljada stanovnika između dva popisa, Prokuplje preko 6 hiljada, a Vranje skoro 9 hiljada stanovnika.

Od četiri opštine u Srbiji sa najmanjim brojem stanovnika tri se nalazi na jugu Srbije – Gadžin Han i Babušnica, kao i Crna Trava sa jugoistoka naše zemlje koja ima najmanji broj stanovnika u Republici Srbiji, nešto više od hiljadu, što znači da je za 10 godina izgubila gotovo neverovatnih 36% stanovništva.

Prema ranijim podacima 5 opština sa najnižom stopom nataliteta su upravo opštine – Gadžin Han, Babušnica, Crna Trava, kao i Ražanj i Dimitrovgrad. Ove opštine, pored toga što beleže najveći pad stanovništa, spadaju i u devastirane ili nedovoljno razvijene opštine, što je sigurno jedan od glavnih razloga egzodusa stanovništa. Ono što je takođe karakteristično jeste da su opštine na jugu i jugoistoku Srbije sa najmanjim prosečnim primanjima u našoj zemlji.

Beleži se drastičan pad stanovništva u svim nerazvijenim opštinama (gotovo sva područja koja se smatraju devastiranim nalaze se na jugu Srbije) što je, pored pada nataliteta, direktna posledica neravnomernog privrednog razvoja, centralizacije i beogradizacije Srbije.

“Srpski pokret Dveri smatra da su i sadašnja i prethodna vlast svojom katastrofalnom politikom regionalnog razvoja jug Srbije prepustili siromaštvu, nesposobnim i nekompetentnim lokalnim političarima koji se bogate dok su građani i jug pali u bedu. Umesto da razvija i ulaže u jug Srbije koji je brana prema lažnoj državi Кosovo vlast je učinila sve za depopulaciju i osiromašenje juga Srbije i Niša kao njegovog centra. Nema nijednog projekta od nacionalnog značaja, deci u Nišu i na jugu ne daju se ni besplatni udžbenici ni novčana pomoć, a domaći privrednici i preduzetnici juga Srbije su uvek poslednji na listama za dodelu državne pomoći”, saopštila je ova partija.

Dveri smatraju da samo primena mera ekonomske i socijalne politike iz programa ove stranke, kao i porodična politika koju će doneti nova vlast mogu da jug Srbije otrgnu iz bede i beznađa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com