Društvo

Dveri Niš: Referendum i zborovi kako bi se sačuvala zelena oaza na Staroj ciglani

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković najavila je da će ta stranka organizovati zborove građana kako bi se građani izjasnili da li hoće ili neće stambeni kompleks na prostoru "Stare ciglane".

Ona je kazala da će organizovati i lokalni referendum kako bi se građani izjasnili šta građani žele na toj zelenoj oazi koja je decenijama unazad planirana za park i sportske terene.

Milenković Kerković kaže da je grad Niš izmenom urbanističkih planova prostor “Stare ciglane” koji se nalazi u postupku restitucije, iz javne namene preveo u mešovitu namenu koja omogućuje izgradnju stambenog kompleksa sa 2.500 stanova.

“Neposredno nakon što je usvojen Plan detaljne regulacije i javne namene zemljište pretvoreno u mešovitu namenu, zaključen je ugovor o prodaji tog prostora”, istakla je Milenković Kerković.

Ugovor je, dodala je ona, ekspresno upisan u katastar i novi vlasnik je bio naveden kao stopostotni vlasnik dva i po hektara zemljišta.

“U međuvremenu smo mi organizovali proteste zbog najavljene gradnje stambenog kompleksa na tom prostoru, a od pre neki dan je u katastastru ponovo kao vlasnik upisano akcionarskog društvo “Ćele kula”, rekla je Milenković Kerković na konferenciji za medije.

Ona je dodala da to upisivanje, pa brisanje iz katastra nove firme kao vlasnika, smatra prvom pobedom u borbi za “Staru ciglanu” i za očuvanje te zelene površine.

Ona je kazala da je u Nišu na delu urbanističko nasilje, ali da institucije ne reaguju i zato su konferenciju za medije juče organizovali ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva.

Zoran Ilić, pravni zastupnik nekadašnjeg vlasnika “Stare ciglane” Aleksandra Popovića istakao je da njegovom klijentu nisu bili dostupni podaci da se priprema prodaja tog prostora.

“Agencija za restituciju ga nije obavestila o tome i tek iz podataka katastra je video da je urađena konverzija i da je izvršen promet nekretninie, iako u postupku restitucije nije doneto konačno rešenje”, izjavio je Ilić.

On je kazao da njegov klijent nema ništa protiv da se stari plan zadrži i protiv toga je da na njegovoj imovini neko pravi biznis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com