Politika

DVERI: Niška vlast, gradonačelnica i Кomisija za planove odgovorni za poplave u Nišu

Dok Vlada i ministri nakon eksplozije nasilja u Srbiji i dalje tvrde da „sistem nije zakazao“ , rečne i bujične poplave su, po ko zna koji put, preplavile srpska sela i gradove, kanaliziciona voda se izlila u kliničke centre, uništeni su putevi, ulice, oranice i imovina siromašnih građana Srbije, lokalna vlast ne radi ništa da spreči poplave u Nišu. Uzroci poplava u Nišu su zapuštena kanalizaciona infrastruktura, urbanistička korupcija, nebriga i pohlepa funkcionera, navodi se u saopštenju narodne poslanice i potpredsednika Srpskog pokreta Dveri Tamare Milenković Kerković.

 

“Poslednja poplava nakon većeg pljuska u Nišu koja je Palilulsko veče 3. juna pretvorila u crnotalasni film, a deo kod podvožnjaka u Zetskoj i čitavog dela ispod Stare Ciglane u blatnjavo jezero, čije su kanalizacione vode po ko zna koji put prodrle u Dečiju kliniku u Nišu, pokazale su da lokalna niška vlast ništa nije preduzela na prevenciji poplava”, ističe Milenković Kerković.

Podseća da Srbija ima 11.500 bujičnih vodotokova, a briga o njima prebačena je na lokalne samouprave koje nemaju ni novac ni stručnjake, ali imaju pohlepne funkcionere.

“Umesto da održava rečne nasipe, da kontroliše iskopavanje šljunka iz reke, umesto da čisti i obnavlja kanalizacionu mrežu i kažnjava za bacanje đubreta u reke i potoke, niška lokalne vlast i gradonačelnica Sotirovski se ponaša kao da je Grad dobila u feud”, kazala je narodna poslanica.

Ona je kazala da umesto prevencije poplava i pomoći ljudima i institucijama da saniraju štetu od poplava i spreče da se one ponavljaju posle svake veće kiše, niška vlast nastavlja da favoprizuje preteranu izgradnju, dozvoljava da Кomisija za planove i urbanisti donose urbanističke planove i izdaju dozvole za gradnju bez procena i Elaborata o strateškom uticaju izmene planova na životnu sredinu, dozvoljavaju uništavanje zelenih površina, gradnju betonskih naselja bez dovoljne kanalizacione infrastrukture, promenu javnih zelenih površina u građevinsko zemljište, divlje iskopavanje rečnog šljunka, zapuštenu kanalizaciju, neočišćene slivnike i stvaranje deponija od potoka i Nišave.

“Umesto da učini sve da se poplave spreče, gradonačelnica Sotirovski smenjuje urbaniste koji rade stručno, i vrši pritisak na članove Кomisije za planove da javne zelene površine koje pripadaju svim Nišlijama, a čije drveće i zemljište apsorbuju kišu, pretvaraju u građevinsko zemljište, kako bi se ostvarila obećanja data investitorima. Ostavka Gradskog urbaniste Tanje Obradović februara ove godine bila je predstava, jer je 30. maja ona postavljena za člana Кomisije za planove, tako da urbanističko planiranje u Nišu nastavlja da radi mala grupa povezanih ljudi , sadašnjih i bivših članova Кomisije za planove – Tanja Obradović, prof. Кeković i prof. Кondić”, rekla je naodna poslanica iz Niša.

Jedino dobro u svemu ovome Milenković Kerković vidi to što će nakon skorašnje smene vlasti biti lako da se utvrdi ko je i kako umesto javnog interesa Nišlija radio samo u korist profita privatnih investitora. I naravno ko je odgovoran i ko će Nišlijama platiti za ogromne štete od poplava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Власт у Нишу је апсолутно најгора у Србији и то Београд зна. Зашто су се спрдали са југом није ми јасно, али платиће неозбиљност.

  2. I, sta dalje ! Nema fajde od slikanja, cinjenica i fotografija ! Ako ste sposobni, izvedite clanstvo na ulicu ! Ovako, ” pas laje,vetar nosi” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com