Politika

DVERI NIŠ: Nadležne institucije hitno da izveste o stanju prava zaposlenih kod stranih investitora

Srpski pokret Dveri zahteva da nadležne institucije hitno treba da izveste o stanju prava zaposlenih kod stranih investitora i dodaju da fabričke hale ne smeju više da budu logori za zaposlene.

Smrt radnica u halama kraljevačkog,,Leonija” i niškog “Aster Tekstila” je jasno pokazala kako se poslodavci – strani investitori odnose prema zaposlenima, smatraju u ovoj partiji.

 

Suzana Miletić, Dveri Niš

“Srpski radnici nisu roblje! Građani Srbije ne plaćaju desetine i stotine hiljada evra iz državne pomoći za svako radno mesto stranim investitorima, da bi radnici umirali na radnom mestu! Ne prihvatamo ćutanje nadležnih institucija na povredu radničkih i ljudskih prava radnika u stranim kompanijama širom Srbije. Zbog nemilih događaja u Кraljevu i Nišu i svedočenja zaposlenih Ženska snaga Dveri Niš traži od nadležnih da hitno provere šta se dešava u fabrikama širom Srbije i tome izveste javnost”, kazala je Suzana Miletić Predsednik Saveta Žena Dveri Niš.

I najveći ekonomski stručnjaci postavljaju pitanje opravdanosti ove vrste stranih direktnih ulaganja, i to je predmet struke i nauke, ali nedopustiv je ovakav nehuman tretman zaposlenih, među kojima je najviše žena i majki. Posebno je stanje teško i tretman zaposlenih loš u fabrikama u Nišu i na jugu Srbije, navodi Miletić u saopštenju dostavljenom medijima.

“Neophodno je omogućiti pravedan sistem u kome će svi zaposleni ostvarivati svoja prava zaštićena radno-pravnim zakonima. To podrazumeva i omogućavanje rada sindikata i u privrednim subjektima stranih investitora, što najčešće ne postoji a zakonska je obaveza. Da su radnice preminule zbog zanemarivanja njihovih prava na radnom mestu imale u svojim fabrikama organizovanu sindikalnu organizaciju, ove se tragedije ne bi mogle da dešavaju”, predlaže.

U ovoj stranci dodaju da zaposleni ne smeju biti tretirani kao potrošna roba u rukama nesavesnih poslodavaca. Radnici nisu robovi stranih poslodavaca, a država i njene institucije, inspekcije i svi koji se bave ekonomsko – socijalnim problemima i radno – pravnim, od Vlade do Skupštine, ne smeju da dozvole aktuelni nehuman tretman zaposlenih koji najčešće rade za minimalnu cenu rada koja je ispod svakog ljudskog dostojanstva, zaključila je ova partija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com