Kultura

Dušan Kovačević posle duže pauze na sceni niškog pozorišta

Premijera predstave “Limunacija” očekuje se za desetak dana, odnosno 1. decembra. Posle niza godina tekst Dušana Kovačevića, akademika, dramskog pisca, i scenariste, ponovo će se naći na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Kovačević je tekst napisao inspirisan motivima dela Stevana Sremca, “Limunacija na selu”, pre 40 godina, ali svejedno veoma je živ, primenjiv i aktuelan i danas, kaže za “Niške vesti” Nebojša Bradić reditelj predstave.

Mislim da smo na dobrom putu da napravimo jednu živu predstavu. Ja volim takvo pozorište koje komunicira i koje je u vremenu. Dušan Kovačević je taj komad pisao na osnovu motiva Stevana Sremca koji je svojim životom i onim što je stvarao, vezan za Niš, i čini mi se da je za ovu predstavu zaista to idealna preporuka. Verujem da će predstava biti duhovita, da će imati zanimljivu estetiku i to je ono čime se sada bavimo, na manje od dve nedelje pred premijerom”, kaže reditelj Nebojša Bradić kome ovo nije prva predstava u niškom teatru.

Ja imam lično svoju refleksiju na niško pozorište budući da sam u njemu pre gotovo 40 godina, radio svoju diplomsku predstavu. Tada sam imao izvrsne glumce koji su meni kao mladom reditelju pomogli. Između ostalih, Mima Kurić, koja je u mojoj predstavi igrala glavnu ulogu. To je lepo sećanje. Zbog tog sećanja i zbog poziva koji je usledio posle toliko vremena ponovo sam u Nišu i radujem se ovim kreativnim danima”, ističe Bradić.

Pored režije Nebojša Bradić potpisuje i scenografiju. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a koreograf Vera Obradović. U predstavi igraju Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlović, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.

Govoreći o glumačkoj ekipi niškog teatra, Bradić je naveo da on ima izuzetne pojedince, i dobru energiju raspoređenu na iskusne glumce, nosioce repertoara i na nekoliko mlađih glumaca čije će vreme tek doći.

“Niški teatar ima potencijal sa kojim može da istražuje i radi na tome da uspostavlja svoje relevantno mesto u srpskoj kulturi. Naravno delom to zavisi i od finansija. “Limunacija” nije ni skuplja ni jeftinija od onoga što pozorište radi. Ali novac ne treba da bude ni mera ni prepreka. Važnije je sa kakvom idejom idete dalje. Verujem da će Niš, koji ima taj kulturni kapacitet, a ima i podršku od strane javnih vlasti, naći i novca i prilika da podrži ovo pozorište ka boljem i višem kvalitetu. U stvari, put ka kvalitetu je jedina mera. Niš ima veliko kulturno nasleđe, ne samo od Konstantina nego i u brojnim decenijama i vekovima posle toga. U tim kulturološkim i istorijskim slojevima treba da se pronađe, da se nove priče ispričaju i mislim da je to izazov za Niš, kulturu Niša, da priča neke svoje priče koje drugi ljudi ne umeju ili ne znaju.”, navodi Bradić.

Imajući u vidu činjenicu da dela Dušana Kovačevića dugo nisu igrana na niškoj sceni, za očekivati je da se na premijeri pojavi i autor teksta “Limunacija”.

Verujem da će Dušan doći na premijeru i to je lepo, i u nekoj našoj ideji je da se napravi jedan susret Dušana Kovačevića i publike u Nišu pogotovo što njegovo delo nije godinama na sceni niškog Narodnog pozorišta i ovo je dobra prilika”, kaže Bradić.

Uporedo sa režiranjem pozorišnih komada, Bradić je kreirao i dokumentarni serijal povodom jubileja beogradskog Narodnog pozorišta, čije će emitovanje početi večeras na javnom servisu, gde Bradić obavlja funkciju glavnog urednika kulturno-umetničkog programa.

Emitovanje počinje dan uoči jubileja vek i po Narodnog pozorišta u Beogreadu. Serijal će u deset činova ispričati neke zanimljive nove priče, koje niste imali prilike da vidite i čujete, o Narodnom pozorištu, o toj velikoj istoriji, o pojedincima i fenomenima, o generacijskim sukobima, o svim svetlim, ali i tamnim momentima ove dugovečne ustanove kulture. Projekat jesam kreirao ja ali su mi mnogo pomogli Tamara Bračkov dramaturg i scenarista i Milivoje Miško Milojević reditelj, ističe Nebojša Bradić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com