Kultura

“Limunacija” – slika naše naravi

Na pozorišnim daskama Narodnog pozorišta u Nišu privode se kraju probe za premijeru predstave „Limunacija“ Dušana Kovačevića, po motivima priče Stevana Sremca „Limunacija na selu“.

Predstavu režira Nebojša Bradić, a premijera je zakazana za 1. decembar. Glavnog lika u komadu Sretu igra prvak niškog teatra Dejan Cicmilović.Prva repriza je u nedelju, 2.decembra.

Prema rečima Dejana Cicmilovića ovo je ansambl predstava sa preko 20 glumaca na sceni i kao takva deluje impozantno i moćno. Prvak niškog teatra je dodao da mu je drago da sarađuje sa Nebojšom Bradićem za koga kaže da je obeležio poslednjih 40 godina srpskog pozorišta.

“Uloga koju igram je teška, kompleksa, sa druge strane ima puno teksta, dugi govori čoveka koji pokušava nešto da promeni”, kaže Cicmilović.

“Odgovornost koju nosim je velika jer čitav komad zavisi od moje inspiracije te večeri, od dinamike koliko ću to izvući. To jeste uloga za glumce koji imaju iskustvo, neskromno govorim o tome, ali je to tako. Opet, zadovoljstvo mi je da igram u ovom komadu jer kada na pozornici vidite 20 glumaca to stvarno deluje onako impozantno i moćno”, zaključuje Cicmilović.

Režiser komada Nebojša Bradić dodaje da je “Limunacija” ansambl predstava, ona je rad tima, ne samo pojedinaca, istaknutih glumaca koji nose glavne uloge, ili su u poziciji da svoje zadatke obave i da onda svoje mesto prepuste drugima.

“Ova predstava je nastajala zajedno sa svim ljudima koji su u samom pozorištu, glumcima, ali i drugim kreativcima. Bilo mi je zadovoljstvo i drago da svi zajedno probamo da oživimo taj svet koji nam se čini dalekim, svet iz 19 veka, a ustvari, kada se na svoj način u njega uplovi onda se shvati da je to naše vreme”, kaže Bradić.

“Ta slika koju je davno napisao Stevan Sremac, slika tog narodnog tribuna, učitelja, koji dolazi u zabito srpsko selo gde donosi nove ideje evropske socijaldemokratije, radikalske adikacije i svega onoga što je u svom tom davnom obračunu sa tom pojavom Sremac imao u Kovačevićevoj vizuri je postalo nešto drugo, jedna slika o našim naravima i običajima koja se proteže do naših dana”, kaže Baradić i dodaje:

“To je pitanje odnosa naroda, vođe, pitanje populizma, pitanje nasilja, demokratije, svih onih poruka koje su, nažalost ideja ovog vremena. U svakom smislu vreme se, na žalost ponavlja i često kada govorimo o tome da je to usud 19 vek, svedoci smo da to nije davno prošlo vreme”.

Bradić dodaje da je za njega jako važno to je da je ansambl u posvećenosti svom zadatku uradio jako veliki posao. Za njega je ovaj komad i potvrda teze da pozorište pokazuje život jer nas često iznenadi to da nešto što se u pozorištu reflektuje, ono što je naša stvarnost. U njegovom komadu ćemo videti i likove koji se kroz svoje modifikacije i danas mogu sresti na ulicama, na današnjim pozornicama pa i televizijama.

“Saradnja sa niškim Narodnim pozorištem je bilo zadovoljstvo za mene. Ovo je ozbiljna kuća velike tradicije, veoma dobrih umetničkih potencijala i zanata i dobro mesto gde se dovode dobre prestave u koje bih voleo da se svrsta i ova. Predstavu radimo do poslednjeg trenutka,a ono što je najbitnije za predstavu je sudar sa publikom. To je momenat u kome se sve ono što je kreativni proces preliva preko pozornice i odgovor koji je za nas veoma važan, kako će publika sebe viditi dok gleda ovu predstavu”, ističe Bradić.

Pored režije, Nebojša Bradić je zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, koreografkinja Vera Obradović, asistentkinja scenografa Slavica Marković, lektorka Nataša Ilić, a organizatorka je Ana Veljković. U predastavi, pored pomenutog Dejana Cicmilovića, igraju još i Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić i drugi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com