Kultura

“DUŠA SVETLOSTI” Dragiše Erakovića

Na književnoj večeri četvrtog dana Svetosavskog sajma knjiga u Nišu predstavljena je zbirka priča “Duša svetlosti”. Dragiša Erakovic je jos jedan u nizu niških pisaca koji je na ovom sajmu, posvećenom prvenstveno niskim piscima, čitalačkoj publici predstavio svoje delo. Knjiga je posvećena Hilandaru, svetom mestu na kojem je on boravio nekoliko puta, a lične impresije u knjizi podelio sa čitaocima.

Knjiga ima 33 priče i govori o Svetoj gori. Ali govori o onim običnim stvarima kao što su brojanica,  monaški štap, potočić koji tamo žubori…..ali govori i o zidinama, o samim manastirima. Dvadeset manastira, kao dvadeset bisera, koja su ostala na ovom prostoru i koja su zaštićena.

Mošti svetaca su nešto posebno što se tamo vidi, ali i ono što je ostalo od Bogorodice, njen pojas. I kada sve to vidite, pored fantastičnih ikona koje su iz devetog, desetog ili jedanaestog veka…vi jednostavno zanemite. Sve to, na ovom svetom mestu, možete da dodirnete, da poljubite da se poklonite….A što je najvažnije, monasi su vrlo radi da vam pričaju. E, te njihove priče o svemu tome ja sam zabeležio.

Želeo sam, pored toga, da ženskom rodu kojem je zabranjeno da tamo dođe, približim šta ovo mesto čini posebnim i zašto mi  tamo idemo. A to nešto je upravo duša – govori o svom delu Dragiša Eraković.

Eraković objašnjava razloge nastanka svog dela pod imenom “Duša svetlosti”. Kaže da se čovek, čim prekorači prag manastira, oseća sasvim drugačije – kao da ga svetlost gleda i kao da se na sve strane širi ljubav. Čovek je tamo smiren, kaže.

Vi ste drugi čovek – sve razumete odjednom, sve vam je lepo, svuda oko vas je ljubav….Ima i tamo mobilnih telefona, ali ih niko ne koristi, tamo vam nisu potrebni. Tamo se nikom ne spava, niko nije gladan, hranu delite samo našima…..jedno veliko davanje, a to je ljudima danas najpotrebnije.

Eraković kaže da je najjači utisak, ipak, Hilandar. Jer Hilandar je poseban – on je otac svih srpskih manastira, a majka je Studenica. Okruženje je takvo da se na Svetoj gori svako oseća svetim. I nema čoveka koji je tamo bio da ne poželi da se tamo vrati

Svu tu lepotu i dušu Hilandara Dragiša Eraković je smestio u knjigu, koja je puna prelepih utisaka. Dragiša Eraković je više od 29 godina u  Studentskom kulturnom centru bio glumac i reditelj, pa mu pisana reč nije strana, Prvu pesmu objavio je 1969.godine i od tog trenutka pa do danas on piše pesme, priče, aforizme. Jedna od njegovih poznatijih zbirki pesama je “Pijana noć”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com