Društvo

Dobar je za mozak, Danijela ga pravi sa mlekom, šlagom i cimetom…

Danijela Perković važi u Nišu za “najboljeg majstora” kakaoa.. Za Niške Vesti kaže da on može da bude sa mlekom, cimetom i šlagom a dobar je pre svega za mozak a bolji i zdraviji od kafe.

Šolja kakaa na stolu dok napolju duva hladan vetar…razgovor sa prijateljima uz laganu muziku u potpuno autentičnom prostoru gde stičete utisak da će u svakom trenutku da se na vratima pojavi baka sa nekim posluženjem. Ne, baka se ne pojavljuje ali eto Danijele.

Ono što vas prvo sačeka na vratima Paris Art kafea je pitanje da li može kakao sa mlekom, da li želite šlag i malo cimeta. Već na vratima čitava priča obećava a onda sledi i užitak… ispijanje ovog zdravog napitka.

Ispijanje kakaoa u autentičnom ambijentu u pomalo zaboravljenim šoljicana na heklanom miljeu, dok vas sa zida “gledaju” gobleni daleko je od moderno uređenih prostora koji zrače industrijskim dizajnom. Daleko u smislu doživljaja i poimanja druženja…ovde sve uspori, stane…pa čak i nervoza i žurba. I baš nam je to potrebno, danas.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Niške Vesti (@niskevesti)

ISTORIJAT

Kakao je glavni sastojak čokolade, lekovit je i egzotičnog ukusa a upotrebljava se u prirodnoj medicini i kulinarstvu.

Kakao je nutritivno izuzetno bogata biljka jer sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata pa samim tim ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka. Kakao sadrži veliku količinu magnezijuma, sadrži i veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Tu su još i veće količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana i cinka. Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, pa štiti  srce i krvne sudove. Kakao pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Nastaje iz biljke kakaovac
Biljka kakaovac je tropsko drvo koje pripada porodici slezova. Autohtona je vrsta Južne Amerike, tropskih šuma Amazonije. U Evropu ga je doneo Kristifor Kolumbo sa svojih moreplovačkih avantura po tek otkrivenoj Americi. Tadašnji narodi su pravili specifično piće od kakaa, nalik današnjim likerima. Ovo piće se dopalo španskim kolonizatorima a i samomom Kolumbu koji ga je doneo na španski dvor. Ubrzo postaje jedna od omiljenih biljaka i jedna od najkomercijalnijih egzotičnih biljnih vrsta na svetu. Proizvodnja ovog praha je porasla na oko 4.5 miliona tona na godišnjem nivo sa tendencijom daljeg rasta, a drvetom kakaa zasađeno je 20 miliona ari zemljišta.

Niške Vesti preporučuju YUMIS kakao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com