Politika

Divlje groblje sa stotinu uginulih svinja od Afričke kuge u Nišu

KOALICIJA NIŠ, MOJ GRAD: Hitno zaustaviti stvaranje nove ekološke bombe u Nišu

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša, doneo je odluku na poslednjoj sednici, da se zbog pojave zarazne bolesti afričke kuge na teritoriji GO Crveni Krst, u naseljenom mestu Gronja Trnava odredi lokacija u Gornjem Komrenu na mestu velike divlje deponije, na kojoj će se HITNO ukopati divlje svinje i svinje koje će po nalogu Veterinarskog inspektora biti uspavane. Zbog ove odluke protestvoali su stanovnici Komerena, a protestu su se pridružili i odbornici koalicije “Niš moj grad”.

„Oštro se protivimo odluci gradske vlasti u Nišu da na samom obodu Niša, u Gornjem Komrenu, bude nova ekološka bomba i divlje groblje sa stotinu uginulih svinja od Afričke kuge”, kažu odbornici koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Oni zahtevaju da se ovakva odluka promeni.

“Umesto da se Grad širi i razvija, da sanira , rekultiviše i zatvori postojeću deponiju na Bubnju i otvori novu regionalnu deponiju, oni stvaraju ekološku bombu. Pretnja po zdravlje ljudi i životinja je zastrašujuća. Imajući u vidu da su u blizini i zasadi, problem je još veći. Kao odbornici Skupštine Grada Niša odazvali smo se pozivu brojnih meštana Gornjeg Komrena koji su zabrinuti za svoje, a i zdravlje svojih porodica. Pridružili smo se protestu protiv ovakve skandalozne odluke gradske vlasti i dali im podršku. Zahtevamo da se ova odluka promeni i da se pronađe druga lokacija za ove namene, na mestu gde neće biti ugrožena životna sredina i zdravlje ljudi”, kaže Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Iz koalicije Niš, moj grad” napominju da na samo stotinak metara od mesta, gde je od strane Gradskog štaba za vanredne situacije naloženo da se pokopaju leševi zaraženih svinja, stoji tabla o zabrani bacanja smeća.

„Smeće je, dakle, zabranjeno, a leševi zaraženih životinja u blizini brojnih domaćinstava nisu. Gradska vlast je uradila toliko toga nelogičnog u svom mandatu od karavana koji kruži noću i rešava probleme do šminkanja asfalta i kadrova koji ne znaju koje su fakultete završili do novogodišnjeg koncerta Zorice Brunclik, ali sa uginulim životinjama su stvarno prevršili”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad” i dodaje da je to jedan od lepših delova grada gde treba da se gradi sportski centar kao što se gradilo dok su oni vršili vlast.

Odbornici naglašavaju da plodne oranice nisu mesto za uginule životinje već im je mesto na gradskoj deponiji. Koalicija „Niš, moj grad” protivi se ovom nerazumnom zaključku gradskog štaba za vanredne situacije i dodaju na kraju:

„Nemojte „pluća grada” da koristite za uginule zaražene svinje, idete iz greške u grešku, zato polako gubite Niš, narod pamti”, zaključuju odbornici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com