Kultura

Dane bugarskog filma u Nišu otvara „Južni vetar“

Tradicionalnim Danima bugarskog filma, Bugarska nacionalna manjina u Nišu 1. marta počinje obeležavanje svog nacionalnog praznika.

Tokom manifestacije, od 1. do 3. marta, u velikoj sali Niškog kulturnog centra, biće prikazana četiri filmska ostvarenja bugarske kinematografije

Program otvara film „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, koji, od premijere na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu, obara sve rekorde gledanosti.

Film je srpsko-bugarska koprodukcija i koliko je značajan nama, toliko je i našim komšijama, jer se u filmu pojavljuje, trenutno najpopularnija bugarska glumačka zvezda Ivajlo Zaharijev, koji će doći u Niš za otvaranje programa. Posle toga, u subotu 2. marta, imaćemo dva zanimljiva dokumentarca. Jedan je o srpskoj glumici Paulini Manov koja je porodičnim poreklom vezana za Dimitrovgrad, a drugi je „Čuvari kulturnog blaga“, zanimljiv dokumentarni poduhvat koji u 12 važnih tačaka govori o povezanosti kulturne istorije Vranja i bugarskog grada Ćustendil. Ovaj film urađen je pod pokroviteljstvom Društva srpsko-bugarskog prijateljstva iz Vranja. Na zatvaranju, 3. marta, očekuje nas film „Put za Jerusalim“, reditelja Ivana Ničeva. To je uzbudljiva priča o jevrejskoj deci koju spašava jedna bugarska putujuća družina, za vreme Drugog svetskog rata. Potpisivanjem Trojnog pakta 1943. Bugarska je postala jedna od članica Sila Osovine, što je nemačkoj vojsci obezbedilo nesmetan prolaz preko bugarske teritorije ka Grčkoj. Ipak, bugarski car Boris III, pored toga što nije odobrio borbu bugarskih trupa sa Sovjetskim Savezom, uspeo je i da odoli nemačkom pritisku da deportuje bugarske Jevreje“, objašnjava Dejan Dabić urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Sve projekcije su u velikoj sali Niškog kulturnog centra i počinju u 18:30, a ulaz je besplatan.

Dane bugarskog filma, poslednjih devet godina, organizuje Niški kulturni centar uz pokroviteljstvo generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu.

Dan oslobođenja Bugarske od Turaka, 3. mart, slavi se kao Nacionalni praznik od 1990. godine, u znak sećanja na dan kada je 1878. godine u istanbulskom predgrađu San Stefanu potpisan mirovni ugovor između Bugarske i Osmanskog carstva. Time je završen rusko-turski rat koji je trajao od 1877-1878. godine, a Bugarska se ponovo, nakon petovekovnog ropstva, pojavila na mapi Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com