Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan volontera. U Srbiji je oko 60.000 volontera na usluzi građanima

U čitavom svetu danas se obeležava Dan volontera. U Nišu, u jednoj od najvećih humanitarnih, a pre svega volonterskoj organizaciji, Gradskoj organizaciji Crveni krst takođe se obeležava ovaj dan uz veliku zahvalnost svim volonterima bez kojih njihov rad ne bi bio tako uspešan kakav jeste.

U Srbiji oko 60.000 volontera svakodnevno stoji na usluzi svojim sugrađanima.

“Sve organizacije Crvenog krsta imaju profesionalno zaposlene, ali iza nas stoji armija edukovanih volontera koji nam svaki dan pomažu u akcijama. To nam daje snagu da u ovim vremenima izdržimo i ostvarimo svoju misiju, a to je pomoć onome kome je stvarno potrebna”, rekla je Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš.

U Nišu pri ovoj organizaciji radi oko 3.000 volontera. Svakoga dana je aktivno njih 200.

“Pozivam sve ljude da se uključe u dobrovoljni rad i volonterizam u Crvenom krstu Niš. Naši volonteri nisu samo mladi, već svih starosnih struktura, različitog socijalnog statusa. Naš najstariji volonter ima preko 80 godina, a najmlađi sedam godina”, dodala je Stojanović.

Uroš Popović, volonter Crvenog krsta Niš kaže da je u ovoj od ove godine. Iskustva dodaje koja je steko su najlepša koja je u životu. Kaže da je dobro i to što je okružen dobrim ljudima, što je u današnje vreme retkost. Osim želje da pomogne drugima, dopada mu se i to što učestvuje u promociji humanih vrednosti.

Foto: N.P.

Natalija Nedeljković je u organizaciji je već osam godina i kaže da za njih nema teških izazova, jer oni rade sve s ljubavlju. Pomagali su i u toku pandemije koronavirusom. Pakovali su pakete pomoći za najugroženije. Kaže da je odziv bio veliki i da su se uključili i mnogi drugi mladi koji do sada nisu bili članovi Gradske organizacije Crveni krst.

“Volonterizam je jedna jako humana stvar, za mene to predstavlja zadovoljstvo, osećam se bolje kada pomažem drugim ljudima. Mislim da bi svako trebao da se uključi u rad neke organizacije, jer mi dajemo malo, a nekome to znači mnogo”, kaže Natalija.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. 12. 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. decembra obeležava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obeležavanje toga dana je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com