Društvo

Dan Gimnazije “9. maj”

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa školama iz Dimitrovgrada, Bosilegrada i Slivnice, kao i sa Asocijacijom bugarske nacionalne manjine, Gimnazija “9. maj” iz Niša obeležila Dan škole.

Potpisivanju sporazuma i svečanoj akademiji prisustvovali su Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu kao i opunomoćeni minuistar generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Nikolaj Kolev.

Foto: Aleksa Petrović

“Sporazum podrazumeva širenje pogranične saradnje sa Republikom Bugarskom u oblasti obrazovanja i nauke, kao i razmenu iskustava iz oblasti reforme obrazovanja. Kao predsedavajuća Evropskoj uniji Bugarska je podršku mladima i povezivanje Zapadnog Balkana postavila među prioritete, Ovo je naš doprinos unapređenju veza Srbije i susedne Bugarske”, rekao je profesor Nebojša Lekić direktor Gimnazije “9. maj”.

Najvećim uspehom između dva praznika u Gimnaziji navode osvajanje prvog mesta na Republičkom takmičenju horova srednjih škola, održanom krajem marta u Novom Sadu.

Foto: Aleksa Petrović

“Prvi put u istoriji Niša se desilo da niški hor osvoji prvo mesto u Srbiji, na školskom takmičenju. Još nam je draže što je to hor naše škole. Pored toga moram da napomenem da je Hristina Živković učenica II razreda najbolja gumnastičarka Srbije, dok je prvo mesto u recitalu ostvarila naša maturantkinja Aleksandra Đorđević. Ovo svakako neće biti jedine nagrade i priznanja, jer nam do kraja školske godine predstoji još takmičenja koja tek treba da se završe. Imamo sjajnu decu!”, s ponosom navodi profesor Lekić.

Foto: Aleksa Petrović

Po godinama, najmlađa gimnazija u Nišu, osnovana 1991. godine, omiljena je među đacima, što potvrđuje broj prijavljenih na upisu.

“Pred nama su novi prijemni ispiti i nove muke. Svake godine više od 1000 dece bi da bude naš đak, ali mesta ima samo za 180. Ne očekujem da će kvalifikacioni ispit biti strožiji nego do sada, i nadam se da će najbolji i najkvalietniji biti đaci naše gimnazije”, zaključuje profesor Lekić.

U sklopu obeležavanja Dana škole, organizovan je i dan Otvoreniih vrata, gde su budući srednjoškolci i njihovi roditelji mogli da saznaju više o školskom programu koji Gimnazija “9. maj” nudi za školsku 2018/2019. godinu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com