Sport

Članovi PD “Suva planina” upoznali prirodu Makedonije i Bugarske

Planinarsko društvo „Suva Planina“ iz Niša imalo je uspešnu akciju proteklog vikenda na tromeđi Žeravino.

Prvi dan akcije bio je rezervisan za ovu tromeđu, inače Žeravino je selo podeljeno između Srbije i Bugarske, a nalazi se južno od Bosilegrada. Reč je o Čudinskoj planini, čiji je vrh na tromeđi Šupalj Kamik visok 1337 m. To je i najzapadnija tačka Bugarske.

Niški planinari su iskoristili poslednje sunčane dane ovog “Miholjskog leta” da pod stručnim vođstvom Branka Mitrova obiđu prelepu prirodu u našem komšiluku.

Planinari na jednom od svojih uspona. Foto: PD “Suva planina” Nis

Grupa od 16 planinara uživala je u prirodnim lepotama Makedonije, Bugarske i Srbije.

Posle ručka i kratkog odmora, članovi PD “Suva planina” obišli su Serafimovu vodenicu i nastavili put ka Ćustendilu u susret novoj avanturi.

Drugi dan akcije bio je posvećen usponu na Ruen, koji se nalazi na samoj granici Makedonije i Bugarske, a najviši je vrh masiva Osogovskih planina (2252 m).

U pozitivnom raspolozenju upoznali prirodne lepote iz zemlje regiona. Foto: PD “Suva planina”

Uspon je išao sa Bugarske strane, od hotela Tri Buki. Svih 16 učesnika je izašlo na vrh bez problema i prošlo stazu od 26km.

Članovi ovog planinarskog društva ističu da su se sjajno proveli i uspešno okončali još jednu od svojih mnogobrojnih akcija, a ponosno ističu i podatak da je sa njima pešačio i Živojin Žika Miljković, planinar koji u devetoj deceniji života i dalje ređa visokogorske vrhove.

U narednom periodu u planu je lokalna tura do Kusače i uspon na Vis, koja je zakazana za nedelju, 29.oktobar. Takođe, organizovaće se i planinarski izlet na Koziji kamik – staroplaninski Uvac, koji će se održati 5.novembra, a detaljnije infromacije o svim turama mogu se pronaći na FB stranici ovog društva https://www.facebook.com/pdsuvaplanina.nis/

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com