Sport

Nestvarno lepi prizori sa Miroč planine

Planinarsko društvo “Preslap” izvelo je akciju na Miroč planini, u Đerdapskoj klisuri, a sve što su niški planinari doživeli, pokazuje da se iz mnogo razloga područje Miroča i Đerdapa smatra jednim od najlepših u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

Foto: PD Preslap

Domaćin Planinarskom društvu “Preslap” bio je Dimitrije Mita Singurilović iz Kladova, poznati ekonomista i istraživač Miroča i Đerdapa, koji je o ovom području napisao i knjigu. Planinari su prešli trasu koja je dugačka 19 kilometara, od Pecke bare, na desnoj obali Dunava, preko vidikovca Mali prilaz, zatim su izašli na vrh Veliki Štrbac, koji je sa 768 metara i najviša tačka Miroč planine, potom otišli i do udaljenog vrha Mali Štrbac, čija je visina 626 metara, da bi se na desnu obalu Dunava spustili u ataru Golog brda. Svoje veliko iskustvo i znanje, Dimitrije Singurilović preneo je svojim gostima, koji sa Miroča i Đerdapa nose izvanredne utiske i jedva čekaju ponovni dolazak u ovaj čudesno lepi kutak Srbije.

Foto: PD Preslap

Sa prvog vidikovca – Mali prilaz, već je moglo da se vidi gde se tok Dunava, najmoćnije reke Evrope, odjedanput naglo sužava, kada Dunav ulazi u klisuru Veliki Kazan. Upravo je u Velikom Kazanu, na celom svom toku, Dunav najuži, ali i najdublji. Veliki Kazan deo je ogromne, stotinak kilometara duge Đerdapske klisure. Sa vrha Veliki Štrbac, tok Dunava i Veliki Kazan videli su se iz najlepše i najviše perspektive. Vrh Mali Kazan, nalazi se na litici Miroč planine, tik iznad klisure Mali Kazan, koja je takođe deo Đerdapske klisure, i gde je Dunav tek malo širi nego u Velikom Kazanu. Dodatnu atrakciju na Malom Kazanu čini i pogled na susednu obalu Dunava u Rumuniji, gde je u steni Južnih Karpata isklesan ogroman spomenik kralju Decebalu, poslednjem vladaru Dakije.

Foto: PD Preslap

Planinari su sve ove prizore doživeli kao da su se našli unutar stranica udžbenika iz geografije i istorije, čitanki, slikovnica. Do detalja je i domaćin Dimitrije Singurilović besedio o istoriji ovog kraja, o prirodnim lepotama, a i o legendama.

Foto: PD Preslap

Miroč planina deo je velikog Nacionalnog parka Đerdap, te država Srbije brine o ovom području. Na Miroču je planinarskih staza puno, i sve su dobro označene, ima putokaza. Miroč planina i Đerdapska klisura su mesta gde svaki zaljubljenik u prirodu može pronaći svoj kutak za uživanje i nezaborav.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com