Ekonomija

U Gradskoj opštini Crveni Krst predstavljen program zapošljavanja

Poslodavcima i nezaposlenim građanima prezentovani su programi zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje u Gradskoj opštini Crveni Krst.

Nacionalna služba za zapošljavanje prošlog petka je raspisala 11 novih javnih poziva, a ove godine iznos bespovratnih sredstava za samozapošljavanje je povećan sa 180 na 200 hiljada dinara.

„Organizivali smo ovaj sastanak kako bi ljudi iz Nacionalne službe zapošljavanja, objasnili našim sugrađanima, privrednicima i nezaposlenim licima detalje oko raspisanih poziva“, kaže profesor dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst. „Izdvojili smo 400 hiljada dinara za zaposlenje invalidnih lica, i 530 hiljada za rodnu ravnopravnost, odnosno pomoć ženama oko samozapošljavanja, naročito sa sela, a apliciramo i kod ministarstva za rad, sa projektom zapošljavanja još pet osoba sa invaliditetom“.

U saradnji sa Gradskom opštinom Crveni Krst, kao i sa svim lokalnim samoupravama u Nišu, predstavićemo javne pozive i programe koje je raspisla vlada Republike Srbije za posticaje za zapošljavanje.

„Program za samozapošljavanje odnosi se na nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ i imaju neku dobru poslovnu ideju ili biznis plan, kojim mogu da apliciraju da bi dobili besplatna sredtva koja ove godine iznose 200 hiljada dinara. Na taj način oni omogućavaju sebi da se zaposle i da pokrenu sopstveni posao“, kaže Nataša Stanković, zamenik direkotra NSZ Niš.

Reč je o jednom od programa koji se odnosi na nezaposlena lica, dok se drugi programi odnose na privatne preduzetnike i reč je o programima otvaranja novih radnih mesta teže zapošljivih kategorija, program stručna praksa, dva nova programa za zapošljavanje pripravnika u 2019.godini, program za osobe sa invaliditetom, javne radove, program sticanja praktičnih znanja i program obuke za poznatog poslodavca.

„Svi ovi programi i mere upućeni su uglavnom na poslodavce iz privatnog sektora osim programa stručna praksa za koji mogu da konkurišu i javne ustanove iz oblasti zdravlja, obrazovanja, dečije zdravstvene i socijalne zaštite i pravosuđa, i program javni radovi za koji mogu da se prijave, pored brojnih udruženja, nevladinih organizacija i državne institucije“, ističe Nataša Stanković.

Program javnih radova je ove godine ograničen za grad Niš i vezan je samo za osobe sa invaliditetom.

Iznos sredstava koje poslodavac može da dobije po programu je različit.Za program zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih predviđen iznos od 150 do 300 hiljada dinara u zavisnosti od razvijenost opštine na kojoj se poslodavac nalazi.

U Gradskoj opštini Crveni Krst, na evidenciji Nacionalne službe za zpošljavanje se nalazi 3407 lica, što je za 500 manje u odnosu na isti period prošle godine. Ova opština je u svom budžetu predvidela i određena sredstva za smanjenje nezaposlenosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com