Zdravlje

Stres i psorijaza

Psorijaza predstavlja hroničnu, rekurentnu, nezaraznu, inflamatornu sistemsku bolest, koja bitno narušava kvalitet života obolelih. Može se javiti u svim uzrastima, ali se najčešće ispoljava između 15 i 30 godine, kao i 50 i 60 godine života, i sreće se podjednako često kod oba pola, ističe dermatolog Kliničkog centra Niš Danica Tiodorović.

U Srbiji oko 150.000 ljudi boluje od psorijaze, što predstavlja skoro čitavu populaciju grada Niša ili Kragujevca, odnosno svaki 50-ti građanin u Srbiji boluje od psorijaze. Među brojnim egzogenim i endogenim stimulusima koji mogu pokrenuti psorijazu, posebno mesto zauzima stres. Zapravo, stres predstavlja najčešći okidač psorijaze, objašnjava dr Tiodorović.

“Postoje različite definicije stresa, ali generalno govoreći, stres predstavlja svaku fizičku i psihičku reakciju organizma na svaki potencijalno štetan faktor. Treba napomenuti da stres može ne samo pokrenuti psorijazu već i pogoršati stanje već postojeće bolesti”, objašnjava.

psorijaza

Psorijaza je oboljenje povezano sa socijalnom stigmatizacijom, kao i smanjenjem samopouzdanja obolelog. Usled nemogućnosti kontrole bolesti i njenog uticaja na fizičke, socijalne i profesionalne funkcije, psorijaza često dovodi do psiholoških poremećaja, kao što su depresija i anksioznost.

“Potrebno je posebno skrenuti pažnju na probleme obolelih i diskriminaciju kojoj su oni neretko izloženi. Društvena diskriminacija ovih pacijenta potiče najčešće od zablude opšte populacije da je psorijaza zarazna bolest i da se može preneti kontaktom. Ovaj vid diskriminacije samo je posledica neznanja i neinformisanosti okruženja da psorijaza zapravo nije zarazna. Pojedini pacijenti sa psorijazom osećaju da su odbačani od okoline a neki čak i od strane porodice i prijatelja. Psorijaza može imati uticaja na mnoge aspekte svakodnevnog života, kao što su posao, slobodne aktivnosti, pa čak i izbor odeće u cilju prekrivanja delova tela koji su zahvaćeni psorijazom”, ističe Tiodorović.

Ona kaže da samo pravilnim informisanjem i edukacijom javnosti o prirodi psorijaze može se pomoći obolelima od ove hronične bolesti u cilju savladavanja svakodnevnih problema sa kojima se oni susreću, motivaciji za njihovo lečenje što bi dovelo i do poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com